Umro je John Prine, jedan od najboljih američkih country folk kantautora

Pjevač je posljednje u nizu slavnih imena koje su podlegle koronavirusu.

John Prine

Američki country folk kantautor John Prine umro je sa 73 godine nakon komplikacija vezanih za koronavirus. Prošli je tjedan završio u bolnici na respiratoru s upalom pluća. Njegovoj supruzi Fioni ranije je dijagnosticiran virus, ali se oporavila. Obitelj glazbenika potvrdila je da je umro u ponedjeljak u medicinskom centru sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

Prine je rođen u Maywoodu u Illinoisu, služio je vojsku za vrijeme Vijetnamskog rata, nakon čega radi kao poštar u Chicagu gdje započinje glazbenu karijeru. Prvi album objavljuje 1971. uz potporu glazbenika i glumca Krisa Kristoffersona. Album “The Missing Years” donio mu je Grammy za najbolji album suvremenog folka, a ove je godine nagrađen i Grammyjem za životno djelo.

Godine 2010. u njegovu čast snimljena je kompilacija na kojoj su njegove pjesme svirali izvođači kao što su My Morning Jacket, The Avett Brothers, Conor Oberst, Drive-By Truckers i Bon Iver. Među njegove obožavatelje ubrajali su se i Roger Waters, Johnny Cash te Bob Dylan koji je njegovu glazbu opisao kao “čisti prustovski egzistencijalizam.”

Posljednji album koji je objavio bio je “Tree of Forgivness” prije dvije godine.

Zadnje od Vijesti - glazba

Idi na Vrh
X