Umro je Leonard Nimoy

Leonard Nimoy umro je 27. veljače u 84. godini života u kući u Los Angelesu. Uzrok smrti je bila kronična opstruktivna plućna bolest.

Leonard Nimoy (Foto: Wikipedia)
Leonard Nimoy (Foto: Wikipedia)

Leonard Nimoy bio je američki glumac, redatelj, pjesnik, pjevač i fotograf, poznat po ulozi Dr. Spocka u izvornoj “Star Trek” seriji (1966-1969), te u više filmskih i televizijskih nastavaka.

Rodio se u Bostonu u obitelji židovskih imigranata iz bivšeg Sovjetskog saveza. Prvi glumački nastup imao je s devet godina, a nakon kratkog studiranja na Boston Collegeu odlazi u Kaliforniju u želji da postane glumac. Karijeru započeo u svojim ranim dvadesetim godinama, učeći satove glume u Hollywoodu. Nagovještaj da će svoju slavu postići kao polu-izvanzemaljski lik bio je vidljiv iz lika Naraba kojeg je igrao u jednom od tri filma “Martian Invaders” 1952.

Godine 1965. glumio je u odbijenom “Star Trek” pilotu” Cage”, te je počeo igrati lik Spocka do 1969. godine. Taj karakter je imao značajan kulturni utjecaj i Nimoy je tri puta nominiran za nagradu Emmy. Istu ulogu ponovio je više puta u filmskim adaptacijama znanstveno-fantastične franšize, a zadnji put odigrao je danas već legendarnu ulogu u posljednjem filmu u nizu, “Zvjezdane staze XI”. iz 2009. godine.

Nakon originalne Star Trek serije, Nimoy je glumio u “Mission: Impossible”, vodio dokumentarnu seriju “U potrazi za…”, bio narator u “Civilization IV”, te glumio u nekoliko dobro primljenih scenskih nastupa. Također je imao ulogu u SF seriji “Fringe”. Nimoy je stekao slavu kao Spock, a time su mu bili obilježene obje autobiografije; “Nisam Spock” (1975), i “Ja sam Spock” (1995).

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X