Umro je Mark Hollis, pjevač grupe Talk Talk

Pjevač grupe Talk Talk čiji je hit ‘It’s My Life’ obilježio 1980-te, umro je u 65. godini, javljaju britanski mediji.

  • 48
    Shares
Talk Talk snimljeni 1988. godine, Mark Hollis je prvi s lijeva (Izvor: Wikipedia)

Brojna imena iz svijeta glazbe odala su počast Marku Hollisu, frontmanu benda Talk Talk, nakon što je objavljeno da je umro u 65. godini.

Hollis je bio glavni kreativni pokretač grupe Talk Talk koja je ostavila duboki trag na sceni 1980-ih pjesmama kao što su “It’s My Life”, “Today”, “Talk Talk” i “Life’s What You Make It”, a to je sve vodilo do toga da je album “Spirit of Eden” s razlogom proglašen jednim od remek djela rock glazbe.

Započevši karijeru 1981. kao synth-pop grupa s novoromantičarskim imidžom, zvuk grupe Talk Talk bio je hrabra avantura koja je obilježila cijelo jedno glazbeno razdoblje, za što je dakako najviše bio zaslužan Hollis.

Sa svojim trećim albumom “The Color of Spring” (1986.), Talk Talk je usvojio art pop zvuk koji je osvojio kritiku i publiku u komercijalnom smislu i taj album do današnjeg dana ostaje najveći komercijalni uspjeh grupe. Posljednja dva albuma benda, “Spirit of Eden” (1988) i “Laughing Stock” (1991), radikalno su odstupali od ranih radova, crpili su utjecaje od jazza, folka, klasične i eksperimentalne glazbe. Iako su bili komercijalni neuspješni u svoje vrijeme, upravo su ti albumi postali rani orijentiri post-rocka.

Nakon što se 1992. godine Talk Talk rasformirao, Hollis se 1998. vratio u glazbu samostalnim solo albumom, koji je nastavio smjer zvuka Talk Talka, ali u minimalističkom, intimističkom, akustičnom stilu. Nakon što je objavio svoj jedini solo album, Hollis se uglavnom povukao iz glazbene industrije.

Jučer, 25. veljače 2019. godine objavljena je vijest da je Hollis umro. Uzrok smrti, datum smrti i druge okolnosti još nisu poznate.

Njegov rođak Anthony Costello tweetao je u ponedjeljak: “RIP Mark Hollis. Divan muž i otac. Fascinantan i principijelan čovjek. Povukao se iz glazbenog biznisa prije 20 godina, ali je ostao neiscrpna glazbena ikona.”

Basist grupe Talk Talk Paul Webb, zvani Rustin Man, odao je počast Hollisu na Instagramu. “Vrlo sam šokiran i ožalošćen nakon što sam čuo vijest o smrti Marka Hollisa”, napisao je. “Bio je glazbeni genij i bila je čast i privilegija što sam s njim bio u bendu. Marka nisam vidio dugi niz godina, ali kao i mnogi glazbenici naše generacije, duboko sam bio pod utjecajem njegovih glazbenih ideja.”

Na Hollisov utjecaj često su se pozivali brojni glazbenici, uključujući i Guya Garveya iz grupe Elbow: “Mark Hollis počeo je od punka i po vlastitom priznanju nije imao konkretna glazbena znanja”, rekao je za Mojo. “Dakle, krenuo je od nagona i došao do skladanja nekih od bezvremenskih, kompliciranih i originalnih pjesmaa koje su meni jednako impresivne kao što mi je slijetanja na Mjesec.” Bendovi Broken Social Scene, The, Doves i Mansun također su odali počast Hollisu na Twitteru.

  • 48
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X