Umro je Peter Fonda, zvijezda filma ‘Goli u sedlu’

‘Peteru u čast, dignite čaše i nazdravite slobodi!’, napisala je Fondina obitelj.

Peter Fonda (foto: Wikipedia)

Peter Fonda, glumac nominiran za Oscar čije su ga uloge u filmu “Goli u sedlu” (“Easy Rider”) Dennisa Hoppera i “The Trip” Rogera Cormana učinile junakom kontrakulture kasnih šezdesetih, umro je u petak sa 78 godina. Uzrok smrti bilo je zatajenje dišnog sustava uslijed raka pluća, potvrdila je Fondina obitelj za časopis People.

“S dubokom tugom dijelimo vijest da je preminuo Peter Fonda,” objavila je obitelj. “Umro je mirno u petak ujutro u svom domu u Los Angelesu okružen obitelji… Premda žalimo za gubitkom ovog dragog čovjeka, želimo slaviti njegov nepokoloebljiv duh i ljubav prema životu. Stoga, Peteru u čast, dignite čaše i nazdravite slobodi!”

Fonda je rođen 23. veljače 1940. u New Yorku. Sestra mu je bila glumica Jane Fonda, a otac oskarovac Henry Fonda. Prvu ulogu ostvaruje 1963. u romantičnoj komediji ‘Tammy and the Doctor’, a kontrakulturni status ostvaruje tri godine kasnije ulogom vođe motociklističkog kluba u filmu Rogera Cormana ‘The Wild Angels’, što potvrđuje i filmom istog redatelja ‘The Trip’ koji govori o LSD-u, a napisao ga je Jack Nicholson. Uz Fondu u tom filmu glumio je i Dennis Hopper s kojim će naredne godine ponovno surađivati u filmu ‘Easy Rider’.

Film je režirao Hopper, a on i Fonda glumili su motoriste slobodnoga duha, Wyatta i Billyja, spremne da na svom putovanju iskuse sve načine američkoga života u šezdesetima, dobre, loše i zle. Fonda je sa svojim crveno-bijelo-plavom kacigom utjelovio “Kapetana Ameriku” i zaradio nominaciju za Oscar kao koscenarist sa Hopperom i Terryjem Southernom.

Druge mu uloge uključuju onu 1971. u vesternu “The Hired Hand” koji je sam režirao, film “Wanda Nevada” s Brooke Shields iz 1979. te “Ulee’s Gold” iz 1997. godine za koju je nominiran za Oscar za najboljeg glumca. No, Fonda će ipak ostati upamćen kao motociklist iz Hopperovog filma, a tu je ulogu i parodirao u filmovima kao što su
“Cannonball Run” iz 1981. i “Wild Hogs” iz 2007. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X