Umro je Predrag Lucić, jedan od osnivača Feral Tribunea

Nakon borbe s teškom bolesti u Splitu je umro Predrag Lucić u 54. godini, veliki hrvatski novinar, književnik i poeta koji je zajedno s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem u 90-ima pokrenuo legendarni Feral Tribune.

Predrag Lucić (Foto: Wikipedia)

Predrag Lucić rodio se 12. veljače 1964. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studirao kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Na Splitskom ljetu 1987. godine napravio festivalske novine “Summer Times”. Od siječnja 1985. je povremeno surađivao u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije. Od 1988. pa do gašenja bio je stalni autor Ferala. Od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu “Drugačije mlad”, uređuje kulturnu rubriku i duhoviti podlistak “Le Spizd”.

U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. Ujesen 1990. s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter.

U ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega pokreće satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune. Prve brojeve lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. U prosincu 1993. Feral Tribune postaje tjednik. Od tada pa sve do gašenja Ferala 2008., Lucić radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje “Biblioteku Feral Tribune”.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao u časopisima “Fantom slobode”, “Ars”, “Sarajevske sveske” i “Naše pismo”.

Objavio je književna djela:  “Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti”, u koautorstvu s Borisom Dežulovićem prvo izdanje, 1998., drugo 1999.; Biblioteka Feral Tribune, Split,, “Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica – satirične pjesme Biblioteka Feral Tribune”, Split, 2003., “Ljubavnici iz Verone” – Biblioteka Moderna poezija, HDP/Durieux, Zagreb, 2007., “Sun Tzu na prozorčiću” – satira Algoritam Zagreb, 2009., “Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2” – Algoritam Zagreb, 2010. satirična poezija, “Gusle u magli” – Algoritam Zagreb, 2013.

Godine 2013. dobio je nagradu Zaklade “Petar Kočić Banja Luka – Beograd” Kočićevo pero za djelo Gusle u magli.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X