Umro je Predrag Lucić, jedan od osnivača Feral Tribunea

Nakon borbe s teškom bolesti u Splitu je umro Predrag Lucić u 54. godini, veliki hrvatski novinar, književnik i poeta koji je zajedno s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem u 90-ima pokrenuo legendarni Feral Tribune.

Predrag Lucić (Foto: Wikipedia)

Predrag Lucić rodio se 12. veljače 1964. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studirao kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Na Splitskom ljetu 1987. godine napravio festivalske novine “Summer Times”. Od siječnja 1985. je povremeno surađivao u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije. Od 1988. pa do gašenja bio je stalni autor Ferala. Od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu “Drugačije mlad”, uređuje kulturnu rubriku i duhoviti podlistak “Le Spizd”.

U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. Ujesen 1990. s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter.

U ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega pokreće satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune. Prve brojeve lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. U prosincu 1993. Feral Tribune postaje tjednik. Od tada pa sve do gašenja Ferala 2008., Lucić radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje “Biblioteku Feral Tribune”.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao u časopisima “Fantom slobode”, “Ars”, “Sarajevske sveske” i “Naše pismo”.

Objavio je književna djela:  “Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti”, u koautorstvu s Borisom Dežulovićem prvo izdanje, 1998., drugo 1999.; Biblioteka Feral Tribune, Split,, “Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica – satirične pjesme Biblioteka Feral Tribune”, Split, 2003., “Ljubavnici iz Verone” – Biblioteka Moderna poezija, HDP/Durieux, Zagreb, 2007., “Sun Tzu na prozorčiću” – satira Algoritam Zagreb, 2009., “Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2” – Algoritam Zagreb, 2010. satirična poezija, “Gusle u magli” – Algoritam Zagreb, 2013.

Godine 2013. dobio je nagradu Zaklade “Petar Kočić Banja Luka – Beograd” Kočićevo pero za djelo Gusle u magli.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X