Umro je redatelj Joel Schumacher

Poznati redatelj koji je snimio filmove ‘Batman Forever’, ‘St. Elmo’s Fire’, ‘The Lost Boys’ i ‘Falling Down’ umro je u 81. godini nakon borbe s rakom.

Joel Schumacher (Foto: Wikipedia)

Redatelj Joel Schumacher umro je u ponedjeljak 22. lipnja u New Yorku.

Bio je američki redatelj koji se proslavio nakon što je režirao tri hit filma: “St. Elmo’s Fire” (1985), “The Lost Boys”(1987) i “Flatliners” (1990). Kasnije je režirao adaptacije Johna Grishama “The Client” (1994) i” A Time to Kill” (1996). Njegovi su se filmovi “Falling Down (1993) i “8 mm” (1999) bili nominirani za Palme d’Or i Zlatni medvjed.

Godine 1993. potpisao je za režiju serija filmova o Batmanu. Schumacherovi filmovi  “Batmanu zauvijek” (1995.) i “Batman & Robin” (1997.) dobili su miješane i negativne reakcije kritičara i javnosti. Nakon filmova o Batmanu, Schumacher se povukao s blockbustera i vratio se stvaranju minimalističkih filmova poput “Tigerland” (2000) i “Phone Booth” (2002), oba su zaradila pozitivne kritike. Režirao je i filmove “Fantom iz opere” (2004) i “Number 23” (2007), te dvije epizode “Kuća karata”.

Poznat je po tome što je pronalazio buduće mlade glumačke zvijezde, Schumacher je pomogao glumcima poput Colina Farrella, Kiefera Sutherlanda i Matthewa McConaugheya.

U privatnom životu Schumacher se otvoreno deklarirao kao gay tijekom čitave svoje karijere. Prema Schumacheru, ta se činjenica svjesno odražavala kao izjava u mnogim njegovim filmovima. U jednom intervjuu je tvrdio da je imao seks s 20.000 muškaraca.

Na pitanje BBC-jevog novinara vjeruje li u Boga, Schumacher je rekao: “Nekako sam u toj školi iz citata Hamleta. “Više je na nebu i zemlji, Horatio.” Ako živite dovoljno dugo, sigurno ćete shvatiti da je svemir duboka misterija i nisam ga stvorio. Mi se na ovoj kugli od blata valjamo i ne znam gdje smo, a nitko ne zna gdje smo. Definitivno vjerujem da nisam najviši oblik inteligencije u svemiru. Ali ne volim upotrijebiti riječ Bog, jer je u SAD-u tako pretjerano korištena – ne toliko u Europi, – ali postala je ispolitizirana i sada ima to ružno značenje. Kad pitate nekoga vjeruju li u Boga to je postalo napad – kao ako ne vjerujete u Isusa, niste jedan od nas! Odbacujem uporabu riječi Bog ili bilo kakvu duhovnost kao oblik diskriminacije ili odvajanja jer je to potpuna zlouporaba.”

U svom političkom segmentu života Schumacher je donirao na tisuće dolara demokratskim kandidatima.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X