Umro je redatelj Miloš Forman, autor kultnih ostvarenja ‘Kosa’, ‘Amadeus’ i ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’

Nakon kratke i teške bolesti u 87. godini umro je Miloš Forman filmski redatelj, glumac, scenarist, profesor i dvostruki dobitnik Oscara.

Miloš Forman (Foto: Wikipedia)

Miloš Forman umro je u petak 13. travnja nakon kratke bolesti u svom domu u u Warrenu u američkoj državi Connecticut, a o smrti je agencije obavijestila njegova supruga Martina.

jedan od najznačajnijih redatelja XX stoljeća rođen je 18. veljače 1932. u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u obitelji oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.; njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama.

Nakon rata, Forman je pohađao javnu školu King George College u Poděbradyju gdje su mu kolege bili Václav Havel i braća Mašin. Poslije je studirao scenarij na akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu. Režirao je nekoliko čeških komedija u Čehoslovačkoj. Međutim, 1968., kad su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proljeće, on je bio u Parizu gdje je pregovarao o produkciji njegova prvog američkog filma.

Češki studio za kojeg je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju. Preselio se u New York, gdje je poslije postao profesor filma na sveučilištu Columbia i dopredsjednik katedre za film, uz Františeka Daniela. Jedan od njegovih štićenika bio je budući redatelj James Mangold, kojeg je Forman savjetovao o pisanju scenarija.

Usprkos početnim poteškoćama, počeo je režirati u svojoj novoj zemlji te postigao uspjeh 1975. s adaptacijom romana Kena Keseyja, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, koja je osvojila pet Oscara uključujući onaj za režiju. 1977. je postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država. Drugi veliki uspjesi bili su “Amadeus”, koji je osvojio osam Oscara, i “Narod protiv Larryja Flynta” za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju.

1997. je primio Kristalni globus za izvanredni umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyma.

Forman je nastupio s Edwardom Nortonom u njegovom redateljskom debiju “Vjeruj u ljuba”v (2000.) kao mudri prijatelj Nortonovu mladom, zbunjenom svećeniku.

Formanova dva sina Petr Forman i Matěj Forman su također filmski i kazališni glumci.

Od zanimljivosti nevezanih direktno za njegovu filmsku karijeru jedna je iz područja astronomije, naime asteroid 11333 Forman nazvan je po Milošu Formanu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X