Umro je velikan fotografije Robert Frank

Švicarsko-američki umjetnik autor je fotografija na naslovnici albuma Rolling Stonesa ‘Exile on Main Street’.

“Exile on Main St.”, detalj

Robert Frank, švicarski umjetnik koji je izvršio velik utjecaj u povijesti američke fotographije i filma 20. stoljeća, umro je u ponedjeljak u Kanadi, javlja The New York Times. Uzrok smrti je nepoznat. Franku su bile 94 godine.

Rad na svojem najpoznatijem djelu, knjizi crno-bijelih fotografija “The Americans” započeo je sredinom pedesetih. Na tim fotografijama zabilježio je Amerikance koje je sretao na putovanju po zemlji. Slike su imale filmsku kvalitetu, ali nisu bile glamurozne i utjecale su na dokumentarnu fotografiju kao i američku kulturu uopće. Autor predgovora bio je Jack Kerouac koji je bio i narator Frankovoga filmskog prvijenca “Pull My Daisy”.

Nekoliko slika iz “The Americans” našle su se na naslovnici albuma Rolling Stonesa “Exile on Main Street”, a Frank je režirao i zloglasni dokumentarac o bendu “Cocksucker Blues”, koji su Stonesi na koncu zabranili zbog scena seksa i drogiranja. I sam Frank bio je temom dokumentarnog filma Laure Israel “Don’t Blink – Robert Frank” koji je nastajao desetljećima, a objavljen je 2015. godine.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X