Umro je velikan fotografije Robert Frank

Švicarsko-američki umjetnik autor je fotografija na naslovnici albuma Rolling Stonesa ‘Exile on Main Street’.

“Exile on Main St.”, detalj

Robert Frank, švicarski umjetnik koji je izvršio velik utjecaj u povijesti američke fotographije i filma 20. stoljeća, umro je u ponedjeljak u Kanadi, javlja The New York Times. Uzrok smrti je nepoznat. Franku su bile 94 godine.

Rad na svojem najpoznatijem djelu, knjizi crno-bijelih fotografija “The Americans” započeo je sredinom pedesetih. Na tim fotografijama zabilježio je Amerikance koje je sretao na putovanju po zemlji. Slike su imale filmsku kvalitetu, ali nisu bile glamurozne i utjecale su na dokumentarnu fotografiju kao i američku kulturu uopće. Autor predgovora bio je Jack Kerouac koji je bio i narator Frankovoga filmskog prvijenca “Pull My Daisy”.

Nekoliko slika iz “The Americans” našle su se na naslovnici albuma Rolling Stonesa “Exile on Main Street”, a Frank je režirao i zloglasni dokumentarac o bendu “Cocksucker Blues”, koji su Stonesi na koncu zabranili zbog scena seksa i drogiranja. I sam Frank bio je temom dokumentarnog filma Laure Israel “Don’t Blink – Robert Frank” koji je nastajao desetljećima, a objavljen je 2015. godine.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X