Umro Norio Ohga, čovjek koji je svijetu predstavio CD

Bivši čelnik Sonyja i ravnatelj Tokijskog filharmonijskog orkestra umro je u 81. godini života.

Norio Ohga

Norio Ohga, vizionar pod čijim je vodstvom kompanija Sony razvila CD tehnologiju, umro je od višestrukog zatajenja organa u svom domu u Tokiju. Ohga je presjedao Sonyjem od 1982. do 1995., a do smrti je bio na funkciji savjetnika.

Ovaj školovani operni pjevač, koji je bio i ravnatelj Tokijskog filharmonijskog orkestra, smatra se začetnikom revolucije koju je krajem osamdesetih proizvela pojava CD-a. Compact disc, čiji je razvoj potaknuo Ohga osobno, i danas je glavni fizički medij za snimanje zvuka, koji je s trona svrgnuo LP ploču, a s vremenom i kasetu.

‘Nije sporno da je upravo Sony pokrenuo evoluciju u audio i video svijetu, te da su glazbena, filmska i gamerska industrija od toga znatno profitirale i pretvorile planet u globalno tržište zabave. Sve se to dogodilo zahvaljujući Ohga-sanu, njegovim uvjerenjima i vizijama’, izjavio je Howard Stringer, trenutačni predsjednik Sonyja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute