UN proglasio reggae glazbu nematerijalnom kulturnom baštinom

Reggae je kao žanr podignut na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine s obrazloženjem, kako je objašnjeno u priopćenju UN-a, da je riječ ‘glazbi koja kontinuirano progovara u ime svih nas’.

Bob Marley (Foto: Wikipedia)

“U svojim začecima reggae glazba služila je kao glas svih marginaliziranih, a sada je riječ o globalnom fenomenu kojeg se sluša i koji je prigrljen od strane najrazličitijih slojeva društva, uključujući razne rodne, etničke i religijske grupe”, stoji nadalje u priopćenju.

“Doprinos reggae glazbe u međunarodnom dijalogu po pitanju nepravde, otpora, ljubavi i čovjekoljublja naglašava njezinn socio-politički, spiritualni i osjetljiv karakter. Temeljne društvene funkcije žanra – kao medija kojim se može isporučiti društveni komentar, doživiti katarzična iskustva, i u miru slaviti Boga – od svojih se začetaka nisu promijenile i reggae glazba kontinuirano progovora u ime svih nas.”

Žanr, inicijalno nastao na Jamajci tijekom 60-ih, u selekciju je odabrao UNESCO, kulturno i znanstveno krilo Ujedinjenih naroda. Naposljetku, rezultat je to i već višegodišnjih napora jamajčanskih vlasti da se tamošnja nacionalna glazba uvrsti na popis nematerijalne svjetske baštine i da primi odgovarajuću zaštitu od UNESCO-a.

“To je naša glazba, glazba koju su stvorili Jamajčani i koja je došla do svih kuteva svijeta. Sada napokon ima i odgovarajuću zaštitu”, izjavila je po UN-ovom priopćenju Olivia Grange, jamajčanska ministrica kulture.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X