UN proglasio reggae glazbu nematerijalnom kulturnom baštinom

Reggae je kao žanr podignut na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine s obrazloženjem, kako je objašnjeno u priopćenju UN-a, da je riječ ‘glazbi koja kontinuirano progovara u ime svih nas’.

  • 163
    Shares
Bob Marley (Foto: Wikipedia)

“U svojim začecima reggae glazba služila je kao glas svih marginaliziranih, a sada je riječ o globalnom fenomenu kojeg se sluša i koji je prigrljen od strane najrazličitijih slojeva društva, uključujući razne rodne, etničke i religijske grupe”, stoji nadalje u priopćenju.

“Doprinos reggae glazbe u međunarodnom dijalogu po pitanju nepravde, otpora, ljubavi i čovjekoljublja naglašava njezinn socio-politički, spiritualni i osjetljiv karakter. Temeljne društvene funkcije žanra – kao medija kojim se može isporučiti društveni komentar, doživiti katarzična iskustva, i u miru slaviti Boga – od svojih se začetaka nisu promijenile i reggae glazba kontinuirano progovora u ime svih nas.”

Žanr, inicijalno nastao na Jamajci tijekom 60-ih, u selekciju je odabrao UNESCO, kulturno i znanstveno krilo Ujedinjenih naroda. Naposljetku, rezultat je to i već višegodišnjih napora jamajčanskih vlasti da se tamošnja nacionalna glazba uvrsti na popis nematerijalne svjetske baštine i da primi odgovarajuću zaštitu od UNESCO-a.

“To je naša glazba, glazba koju su stvorili Jamajčani i koja je došla do svih kuteva svijeta. Sada napokon ima i odgovarajuću zaštitu”, izjavila je po UN-ovom priopćenju Olivia Grange, jamajčanska ministrica kulture.

  • 163
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X