‘Undine’ Christiana Petzolda od danas u hrvatskim kinima

Zavodljiva romantična drama s dozom magičnog realizma na Berlinaleu je nagrađena Srebrnim medvjedom za žensku ulogu i nagradom FIPRESCI, a za ‘europske Oscare’ konkurira u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice.

”Undine’

Novo ostvarenje jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda, stiže u hrvatska kina. Od 12. studenog film se može pogledati na repertoaru zagrebačkog Kina Metropolis, a nakon tog datuma krenut će u distribuciju u neovisna kina u Čakovcu, Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zaboku i Đakovu. Premijerno prikazan u službenom natjecateljskom programu Berlinalea, film “Undine” romantična je drama koja se, uz veliku dozu magičnog realizma, pretvara u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni, podvodnoj vili koja ljudsku dušu može zadobiti jedino ljubavlju.

Nakon filmskog trolista kojim su dominirale mračne etape novije njemačke povijesti – filmova “Barbara” (2012.), “Feniks” (2014.) i “Tranzit” (2018.), Petzold radnju svog novog ostvarenja smješta u suvremeni Berlin. Naslovna junakinja povjesničarka je zaposlena u berlinskom gradskom muzeju, gdje posjetitelje upoznaje s arhitektonsko-urbanističkom poviješću njemačke metropole. Nakon što Johannes okonča njihovu vezu, Undine upoznaje misterioznog i romantičnog mladog ronioca Christophea. Nova ljubavna priča dvoje junaka, povezanih neobično snažnim afinitetom prema vodi, ubrzo se pretvara u zavodljivu i senzualnu, no neobičnu romantičnu dramu u kojoj se realnost i fantazija susreću u intrigantnoj filmskoj parafrazi drevnoga mita koji je svoje mjesto, osim u popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, našao i u djelima brojnih umjetnika: od pjesnikinje Ingeborg Bachmann, preko slikara J. M. W. Turnera i Paula Gauguina, pa do pop-art umjetnika Andyja Warhola i redatelja Neila Jordana.

I u svom najrecentnijem ostvarenju Petzold se dokazuje kao ”majstor portretiranja frenetičnih likova osuđenih na mračne opsesije” (Eric Kohn, Indiewire), a duboka posvećenost ženskim likovima nastavlja se na prethodne naslove redatelja čije je ime vezano uz tzv. Berlinsku školu. Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu zadobiva i sam grad Berlin. Urbanistička povijest i arhitektonske vizure grada koji je, baš poput naslovne junakinje, obilježen polariziranom podjelom – između Istoka i Zapada, kopna i vode, ljudskog i mitskog, stvarnosti i legende – protežu se čitavim filmom. Glavne uloge tumače Paula Beer, za ovo ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom, i Franz Rogowski, a istom su glumačkom dvojcu pripale glavne uloge i u Petzoldovom prethodnom filmu “Tranzit”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X