Utjecaj TV serije ‘Damin gambit’ uspostavio novi termin ‘Netflix efekt’

Televizija je od svojih početaka bila jaki medij, a Netflix koji je u 21. stoljeću prigrlio novu strategije i tehnologije pokazuje se globalno utjecajnim medijem na primjeru televizijske serije ‘Damin gambit’.

‘The Queen’s Gambit’

Konkretno, ova serija u kojoj je okosnica radnje šah utjecala je na niz ljudskih navika u kratkom periodu nakon svoje premijere na Netflixu.

“Damin gambit” premijerno je postavljen na Netflix 23. listopada 2020. godine. Od tada je serija pogledana u 62 milijuna kućanstava.

Posljedično je potražnja šahovskih setova na eBayu skočila za 250%. Termin “Kako igrati šah” tj. “How to play chess” u Google tražilici postigao je rekord u upisivanju, najviši u posljednjih devet godina.

Također je i roman “Damin gambit” postao bestseler po uglednoj listi bestselera New York Timesa, punih 37 godina od tiskanja prve tiraže.

Uz sve, broj igrača na chess.com se povećao pet puta.

“Netflix efekt” je rođen.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X