‘Utrka života’ – biografija vječnog rivalstva

Kiša koja nemilice pada po bolidima Formule 1, turiranje snažnih motora i znakoviti pogledi dvojice ponajboljih vozača u povijesti ovoga sporta. Bile su to godine u kojima su barem trojica nesretnika pogibala za vrijeme sezone, godine u kojima pravila gotovo da i nije bilo, a sve se na kraju svodilo na to koji vozač želi i može više riskirati za pobjedu. Bile su to godine Nikija Laude i Jamesa Hunta.

'Utrka života' (Rush)

Genijalni Ron Howard već je doktorirao na biografskim filmovima, a to dokazuju i dva Oscara za „Genijalni um“ koja mu krase kamin/WC/garažu. Voli se igrati različitim likovima, tako da je do sada obrađivao znanstvenike, sportaše i političare, ali uvijek bira one priče, čiji su sudionici na neki način zadužili cijelo čovječanstvo i ostaju kao pravi primjer za sve ostale. Naravno da se dva vozača formule ne mogu usporediti s onim što su učinili, primjerice, astronauti misije „Apollo 13“, ali poruka koju oni prenose je ipak univerzalna i svojstvena svima nama, pogotovo onima koji se bave sportom ili nekom drugom vrstom natjecanja.

Tih davnih 70-ih godina, koje se još nazivaju i “Zlatnim dobom Formule 1”, stazama su vladala dva vozača: britanski playboy James Hunt (Chris Hemsworth) i austrijski pragmatik Niki Lauda (Daniel Brühl). Hunt je buntovan, neukrotiv i djetinjast partijaner, dok je Lauda miran, povučen i introvertan genijalac kojega ne zanima ništa osim posla. Iako karakterno potpuno različiti, ova dvojica imaju iste snove: postati najbolji vozač Formule 1 ikada! No, kada se Hunt oženi za lijepu manekenku Suzy Miller (Olivia Wilde), a Lauda nađe ljubav s Marlene (Alexandra Maria Lara), njihovi se motivi i porivi u potpunosti mijenjaju.

„Utrka života“ nije teška i zahtjevna biografska drametina, poput primjerice „Lincolna“, već nešto lakše štivo, kojem je primarna zadaća zabaviti gledatelja. Howard zato ne secira živote svoja dva lika, već se fokusira na svega šest godina njihove karijere, posebnu pažnju pridajući legendarnoj sezoni 1976. godine. Od samoga se početka uvodi taj pojam rivalstva, koji iako u nekim trenucima izgleda kao prljavo podmetanje, ipak posjeduje taj osjet arhaične viteške časti. To je razumljivo, jer se radi o dva čovjeka koji su spremni učiniti sve za pobjedu u jednom od najopasnijih sportova na svijetu, te jedan drugome u svakom slučaju moraju odati počast, kada im to nitko drugi uistinu ne može iskreno ponuditi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L_u3FODrenM[/youtube]

Howard u svakom svom filmu voli eksperimentirati, a kada mu na stol dođe vrlo dobar scenarij, poput onoga Petera Morgan, on će se pobrinuti da posao izvede savršeno. Lagano zrnata slika koja oponaša filmsku traku iz toga doba, ubacivanje poneke arhivske snimke i autentičnog komentatora i nabrijane scene utrka koje svako malo podignu atmosferu, ali nikako ne postaju dosadne ili previše forsirane, savršeno su izbalansirani s dramom koja se odvija između dva glavna lika. Nije to nikakvo umjetno rivalstvo i fejk pogledi, kakve možemo vidjeti u filmovima poput „Brzih i žestokih“. To je iskonski sportski duh i ekranizrani kredo onog vječnog nastojanja da se postane najbolji.

Do potpunog klimaksa dolazi na zadnjoj utrci sezone u Japanu, u kojoj se odlučuje o konačnom pobjedniku. Kiša i magla čine uvjete vožnje gotovo nemogućima, ali nitko ne odustaje i borba za titulu može početi. Vrhunskih je to 5 minuta nabrijane akcije i sjedenja na rubu stolice, ali je šteta što će u tom finišu ipak u mnogo većoj mjeri uživati oni koji nisu znali kakav je bio konačni ishod. Zapravo, to je i općenito problem kod biografskih filmova, koje je ipak najbolje gledati ako nemate apsolutno nikakvog pojma o osobama i događajima koje opisuje.

Ipak, „Utrka života“ ne može se ocijeniti kao najbolji Howardov film, iako je u samom vrhu. Problemi nastaju pri previše šturim biografskim elementima glavnih likova, pogotovo Laude. Istina, Howard fura taj svoj stil, u kojem živote glavnih likova u potpunosti ogoli i fokusira se na uistinu najbitnije detalje, ali o Laudi, koji se čini kao stvarno fascinantan tip, ne saznajemo gotovo ništa. Ista je stvar i s dvije glavne glumice, koje imaju ključnu ulogu u cijeloj priči i prijenosu moći na svoje supružnike, ali se u filmu prilično nonšalantno prelazi preko toga. Zato se neki potezi Laude i Hunta (a ponovno, pogotovo Laude) čine prilično nekonzistentni i nasumični. Možda bi petljanje u te poslove dodatno zakompliciralo film, ali ovako mu ipak nedostaje određena doza ozbiljnosti i malo dubljeg prodiranja u karakter glavnih likova.

No to su primjedbe koje neće gotovo nimalo utjecati na sam užitak gledanja i faktor zabave, koji su među većima u zadnjih nekoliko filmskih mjeseci. „Utrka života“ je još jedan dokaz da za kvalitetnu i zanimljivu radnju ne treba posezati u superjunake, čudovišta i uvredljivo blesave akcijske filmove, već se sav materijal može pronaći u našoj vlastitoj povijesti, koja je prepuna priča o izvanrednim pojedincima koji su radili izvanredne i inspirativne stvari.

Ocjena: 8/10

(Exclusive Media Group, Cross Creek Pictures, Imagine Entertainment; 2013.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X