Valerie June ‘Under Cover’ – uspjeh na margini

Da je koncept ovog albuma detaljnije promišljen i uokviren, te da su mu dodane još dvije pjesme, ‘Under Cover’ bi mogao stajati kao ravnopravno izdanje prethodnim radovima Valerie June bez obzira na svoju prirodu koju jasno ističe i u naslovu.

Valerie June “Under Cover”

U današnje doba kad se glazba sve više prebacuje u digitalni format postalo je gotovo nemoguće odrediti granicu između onog što se u vinilno doba nazivalo extended play formatom (EP) i onog što smatramo redovnim albumom. Pravilo je nekako bilo da EP sadrži do 4 pjesme, a ukupno mu trajanje ne prebacuje 25 minuta, ali danas se susrećemo s EP-jima koji imaju čak dvostruko više pjesama od toga. Jedan od takvih je novi uradak američke pjevačice Valerie June koji nosi naziv “Under Cover” i u osnovi je kolekcija naizgled nasumce odabranih osam obrada pjesama iz pera različitih kantautora.

Čini se da u ovom slučaju June odabire svoje izdanje proglasiti EP-jem, ne zato što trajanjem ili brojem pjesama odgovara tom formatu, već zato što ga kao album obrada ne misli uvrstiti u svoj redovni kanon u kojem bilježi vlastite autorske radove. U jednu ruku to je razumljivo, premda je već na prvo slušanje jasno da je riječ o prilično dobrom izdanju unutar glazbene forme koju je, ruku na srce, lako isporučiti.

Dvije trećine ovih obrada izrazito su uspješne, i to po tri s početka i kraja albuma, dok u njegovom središtu dolazi do određenih kratkotrajnih problema. Ploču otvara “Pink Moon” s istoimenog posljednjeg albuma melankoličnog prerano preminulog engleskog folk prvaka Nicka Drakea koji je nadahnuo cijelu jednu generaciju lo-fi emo kantautora što ga je slijedila iako su tek vrlo rijetki uspjeli doseći dubinu sjete kakva se iz Drakeovih skladbi doslovno cijedila. June toj pjesmi daje poseban ton svojim specifičnim, pomalo kreštavim vokalom i otvara prostor za ono što će uslijediti u sličnom ugođaju.

Prije svega tu je još jedna posveta jednom talentu koji nas je prerano napustio. Riječ je o Davidu Robacku iz benda Mazzy Star i njegovoj kolegici Hope Sandoval , a Valerie će odabrati njihovu pjesmu koja će definitivno ostati upamćena kao njihov pièce de résistance, baladu “Fade Into You”. Premda se ovaj izbor čini očitim i pretjerano sigurnim, budući da je vrlo teško zamisliti kako bi u njezinoj izvedbi nešto moglo poći po krivu, June je izvodi s puno ljubavi i prenosi onaj isti bolni žalac koji je od nje napravila i Sandoval.

Slično bi se moglo reći i za “Look at Miss Ohio” Gillian Welch koju je Valerie u svojoj verziji usmjerila iz country okvira više prema pop vodama, ali svakako nam dočarava tu ljepoticu u kabrioletu koja “wants to do right, but not right now.” No, nakon vrlo uspješnog početka dolazi do spomenutog zapinjanja na dvije obrade. Prva problematična pjesma je “Godspeed” Franka Oceana koju autorski potpisuje James Blake, čovjek čiji talent se ne može mjeriti s preostalih sedam autora na ploči i to vrlo brzo postaje bolno očito. Drugi problem predstavlja pak izbor pjesme “Imagine” Johna Lennona koja je nažalost isprana i do smrti pjevana i u ovo doba zvuči kao relikt propalih snova generacije koja je mislila da se ljubavlju i držanjem za ruke može ukrotiti nemilosrdna zvijer ljudske pohlepe.

Srećom stvari se brzo vraćaju na pravi put, a za to je zaslužna “Don’t It Make You Wanna Go Home” koju u izvorniku izvodi Joe South, a June je utapa u neki južnjački gospel i ovdje definitivno uspijeva izvući onaj rijetki podvig u kojem obrada kvalitetom nadmašuje original. Uslijedit će zatim “Tonight I’ll Be Staying Here With You” koja je zatvorila kratki izlet u country izričaj velikog Boba Dylana zvan “Nashville Skyline” iz 1969. godine. Za kraj je ostavljena “Into My Arms” Nicka Cavea, još jedan ziheraški izbor, reklo bi se, ali ponovno izveden ganutljivo i uzvišeno te svakako jedna od najboljih obrada te pjesme koju smo mogli čuti u posljednje vrijeme.

Da je koncept ovog albuma detaljnije promišljen i uokviren, te da su mu dodane još dvije pjesme, “Under Cover” bi mogao stajati kao ravnopravno izdanje prethodnim radovima Valerie June bez obzira na svoju prirodu koju jasno ističe i u naslovu. Ovako je vjerojatno s pravom izguran na marginu njezinog opusa, ali to nikako ne znači da mu ne treba dati priliku, jer u najvećoj je mjeri vrlo dobro postignuće.

Ocjena: 7/10

(Fantasy, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X