Van Gogh ‘Total’ – budi se istok i zapad

Ulazak srpskog benda Van Gogh na hrvatsko tržište mijenja puno stvari na sceni i to u pozitivnom smjeru. Suradnja između Zagreba i Beograda više nije sramežljiva, već je krenula punom parom, bar kad je o glazbi riječ.

Van Gogh 'Total - 25 Years'

U novijoj hrvatskoj kulturnoj povijesti jedan datum je postao važan, bez obzira na ishod. Mnogi tog datuma nisu ni svjesni jer nije bio upakiran u medijsku pompu koja obično prati neku drugu vrstu događanja. Već smo navikli da se (ne samo u tom segmentu) obično slavi kad netko od naših državljana postigne neki uspjeh ili bude zapažen u inozemstvu (ali ne uvijek i ne svi).

No postoje događaji reciprocitetnog karaktera koji su jednako važni, ako ne i važniji. Dakle povijesni datum je 30. svibnja 2011. godine. Tog dana je beogradski rock sastav Van Gogh nastupio u dvorištu zagrebačkog Teatra ITD pred brojnim predstavnicima hrvatskih medija. Nije se tog sunčanog dana štedjelo ni na binskoj opremi, ni na promo materijalu ni na završnoj zakusci… I sve u organizaciji Croatia Recordsa, odnosno bivšeg Jugotona kako se tog dana često običavalo govoriti na tom mjestu i tom prigodom.

Zašto je taj dan važan, pitate se? Da je bila bilo koja druga hrvatska diskografska kuća u pitanju, ne bi imalo tu težinu kao kad je Croatia Records u pitanju, najviše zbog profila izdanja i imidža kuće koja je skoro u potpunosti orijentirana na domaću produkciju širokog spektra. A nakon svih silnih pretumbacija u posljednjih dvadeset godina u narodu su još uvijek prihvaćeni i priznati kao najprepoznatljiviji domaći mainstream diskografski brend.

Kad jedna takva kuća oštro zaigra na adut kakav je Van Gogh, koji je u Srbiji tijekom posljednjih dvadeset godina izrastao u respektabilni rock bend koji poput našeg Hladnog piva puni najveće otvorene i zatvoren prostore, onda je to veliki događaj, ako se uzme u obzir sve što se od ’91. događalo na ovim prostorima.

Van Gogh nije ime koje u Hrvatskoj može ubirati plodove kao svi jugoslavenski izvođači koji su ostali u kolektivnom pamćenju prostora od Vardara do Triglava. Prosječnom hrvatskom slušatelju imena Đule, Srba, Bane i Dragan ne proizvode nikakav poznati odjek u glavi. Ne asocira na ništa. I kao takav Van Gogh je na ovom tržištu potpuno novo ime – netko tko objavljuje svoj prvi album.

A taj prvi album je bogato opremljena CD i DVD kompilacija koja sažima najbolje trenutke grupe u posljednjih 25 godina. Dakle, nisu tu „djeca“ u pitanju, neki novi Plavi orkestar ili Toše Proeski, već iskusni glazbenici sa stotinama tisuća kilometara u guzici koji su prošli sito i rešeto da bi se dokazali i uspjeli postići zavidnu karijeru na domaćem terenu.

No osvajanje novog tržišta, pogotovo Hrvatskog je nešto što zahtijeva prilično ulaganja da bi se došlo u poziciju održavanja čisto solidno popunjenog koncerta, jer je logično da bend poput Van Gogha nije u situaciji da bi preko klupskih veselica zidao status ispočetka. Za to bi mu trebalo najmanje deset godina. Stoga je odluka Croatia Recordsa da se prihvati tog projekta i kompletne logističke podrške koja ide uz to svakako hrabar potez jer nema nikakve garancije za pozitivan ishod.

Time će konačno i najglupljima postati jasno da dvadeset godina sviranja u nacionalne svirale u nacionalnim dvorištima možda uspješno titra nacionalni ponos, ali je više-manje neisplativo. Nema tu za nikoga dovoljno „dekice za pokrivanje“, ako želiš pokriti trbuh, otkriješ noge i suprotno. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X