Vandali uništili umjetničku instalaciju ‘Slušaj šume!’ u centru Zagreba

U okviru festivala Ganz nove Perforacije na Trgu J. J. Strossmayera (iza HAZU) kod skulpture Josipa Juraja Strossmayera je preko vikenda postavljena instalacija ‘Slušaj šume!’ hrvatskih umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića. Riječ je o umjetničkoj intervenciji u javni prostor koja je upućivala na probleme deforestacije i nestajanja šuma. Instalacija je uništena.

Instalacija ‘Slušaj šume! podno spomenika J. J. Strossmayeru

Projekt se oslanjao na interakciju i sudjelovanje građana te poticao šire razumijevanje važnosti šuma i biljaka u eko-sustavu. Na prostornu intervenciju nadovezivala se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja se svakih pola sata širi parkom i kroz seriju malih diverzija pozivala građane da se preko QR koda povežu s web stranicom, da se uključe i postanu čuvari šuma, staništa, prirode. “Slušaj šume!” inspirirala se biljnim svijetom i njegovom logikom funkcioniranja koja se vodi dijeljenjem informacija i slušanjem drugoga i svoje okoline.

No, prema izjavama očevidaca, jučer je 7 mlađih osoba između 13 i 15 sati vandaliziralo i uništilo ovu instalaciju, te su u crnim vrećama koje su donijeli sa sobom odnijeli umjetnički rad (150 ručno izrađenih cvjetova s qr kodom i jedno malo stablo). Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal, što znači da je sve bilo unaprijed planirano i organizirano.

“Vandali su prijavljeni policiji, a s obzirom da se sve odvijalo pred nadzornim kamerama ispred HAZU-a, vjerujemo da će počinitelji biti pronađeni i da će šteta biti nadoknađena. Ovakav agresivni čin prema umjetničkim radovima te ekološkim aktivističkim intervencijama su apsolutno neprihvatljive i pozivamo nadležne službe da revno ispitaju okolnosti koje su dovele do ovog kriminalnog djela u samom centru Zagreba”, apel je organizatora.

Festival Ganz nove Perforacije večeras završava svoj zagrebački dio programa – upravo na mjestu uništene instalacije, na koje se pozivaju građani da u suradnji s umjetnicima iznova izrade instalaciju.

“Pridružite nam se zato u 20 sati na druženju s autorima te na koncertu Muzika biljaka Maje Krapec. Pomoću specijalnog uređaja koji spaja na biljke, Maja od svake biljke dobiva autentične i jedinstvene glazbene tonove. Zanima vas kako zvuče hrast lužnjak ili bukva, kakvu glazbu sklada tisa, a kako komunicira breza odnosno crni bor? Pitate se je li to uopće moguće, i ukoliko jeste, na koji način biljke skladaju glazbu? Dođite i provjerite”, poručuju iz festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X