Vatra podvukla crtu pod uspješni period svoje karijere

Nešto su postali moderni koncerti pred odlazak u izolaciju – samoizabrano povlačenje u potaju potrebnu za novi kreativni ciklus. Prošle godine se u Močvari na određeno vrijeme od publike oprostio Goribor, a u četvrtak je to učinila Vatra u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Vatra u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Obzirom kako je s posljednjeg studijskog albuma nedavno lansiran i šesti službeni spot „Vojska od terakote“ i više je nego očito kako je singl potencijal „Ima li budnih“ dobrano iscijeđen, obzirom da je to i u svjetskim mjerilima neuobičajena praksa. Ali uporna radišnost je etiketa koja se ponajviše lijepi ovom virovitičkom bendu predvođenom gitaristom i pjevačem Ivanom Dečakom.

Čak bi se drsko moglo i primijetiti kako je dugi niz singlova s „Ima li budnih“ prolongiranje hvatanja u koštac s budućim dugosvirajućim slijednikom. Jer prošle godine je i struka u neuobičajeno jakoj dominaciji rokera na Porinu rekla svoje dodjelom ‘kamenog konja’ pjesmi „Tremolo“. Dakle izazov je itekako postojan, pa koncert pred kreativnu izolaciju se i ne čini kao neka puka poza Vatre. A također će trebati kliknuti priča i između novog basiste Tomislava Šuška i ostatka benda. Jest da je na ovom posljednjem koncertu Dečak na pozornici svako malo iskazivao sreću što im se Šušak pridružio, no jedno su koncerti, a drugo kreiranje novih pjesama.

Tomislav Šušak (Foto: Zoran Stajčić)

Vatra je koncert počela sigurno i kompaktno s „Kamikaze“, a uslijedile su „Glava“, „Mornarska majica“, „Sunce“, „Anđeo s greškom“… No nije to bio nastup kakve sam običavao vidjeti od Vatre prethodnih godina. Stvari su se postebeno odvijale, nije to bio pritisak s obje noge na gas već po samom izlasku na pozornicu. Što mi se osobno više svidjelo. Mogla se fino osjetiti kako raste sinusoida pozitivne tenzije, kako u samom bendu, tako i u publici koja je sasvim solidno ispunila klub.

A raspoloženje je raslo i s gostovanjima trubača Stipe Mađora, kao i s Aljošom Šerićem u pjesmi „2 akrobata“, jer su Dečak i Šerić dvojica uistinu nerazdvojnih „akrobati“ bez obzira o kojem bendu bila riječ. Možda se lakše sjetiti koncerta Ramireza ili Vatre na kojem njih dvojica nisu bili zajedno na pozornici… I naravno set lista je također išla u korist cementiranju završnog krešenda, jer su se na kraju zaredale „Tremolo“, „Ima li budnih“, „Ruska“ i recentna „Vojska od terakote“.

Vatra u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Vatra je time podvukla crtu pod jedno uspješno poglavlje svoje karijere. Što god slijedilo, sigurno je da će ovog puta biti veći ulozi u igri.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X