Vedran Meniga: U ovoj državi vrijedi samo ono što je izašlo iz underground scene!

Panker, aktivist, izdavač i promotor. Središnja figura hrvatske nezavisne, alternativne scene. Šibenčanin. Vječni entuzijast koji budućnost čuvenog Outlook festivala već pomalo vidi i u svom rodnom gradu.

Vedran Meniga (Foto: Nino Šolić)

A evo i tvoj se Šibenik voli nazivati „gradom festivala“. Kako tebi, kao festivalskom veteranu, to izgleda sa strane?

Izgleda mi fantastično. Šibenik je dvadesetak godina imao prazan hod i ustvari je logično da je došao dan kada su koncertni promotori otkrili da je idealan za festivale. Osim što je najljepši grad na svijetu, ima i puno drugih predispozicija koji ga čine poželjnim odredištem za glazbene fanove. Jak faktor je i nova generacija šibenskih glazbenika, koji nastavljaju raditi ono što je Nula nekad radila, a to je festival na Martinskoj. Vidim da se u Šibeniku događa ono što se prije nekoliko godina počelo događati u Puli – zajednica napreduje susretima i razmjenom iskustava ljudi sa svih strana svijeta.

Vidiš li se u toj priči?

I sam početak ovog intervjua ti sugerira da se vidim. Iako su mi baze u Zagrebu i Puli, stalno sam na vezi s ljudima u Šibeniku, pomažem u organizaciji nekih festivala i zapravo to sve smatram istom scenom. Ja djelujem iz undergrounda, a od tamo nikad ništa loše nije došlo.

Prije 25 godina u Šibeniku je stasala jaka underground scena, čiji se utjecaj nije smanjio do danas. Smatraš li da je taj alternativni duh grada spriječio da narodnjački melos okupira centar grada, kao što se to dogodilo mnogim hrvatskim urbanim sredinama? Ustvari, pojavio se jedan klub, ali nije potrajao…

Za razliku od tebe, ja sam bio u tom klubu i nisam mogao vjerovati da u srcu Šibenika svira turbo-folk. U naše vrijeme takvo nešto sigurno ne bi prošlo. Uvijek se sjetim Plavog orkestra i „Suade“, kojom su pokorili cijelu Jugoslaviju, a na Baldekinu su prodali tri karte i otkazali koncert. Šibenik je uvijek bio konzervativna, zatvorena sredina, ali u smislu da je uvijek imao neki svoj film, nikad nije „pušio“ primitivizam.

Staro je pravilo da bez dobre alternative, ni mainstream ne može biti kvalitetan. Smatraš li ti, kao stari subkulturac…

Kako misliš „stari“?!

…pa izdaje te tih nekoliko sijedih. Dakle, smatraš li da je aktivna i kvalitetna subkultura bitna za općeniti kulturni razvoj mikrosredine poput Šibenika?

Pa jedino što u ovoj državi i vrijedi izlazi iz underground i subkulturne scene. To je činjenica, to se vidi po rezultatima koji se cijene na globalnoj razini. Subkulture same sebe hrane, sve je zasnovano na nekomercijalnim osnovama, bendovi sami organiziraju koncerte, sami plaćaju svoja putovanja… To su zdravi temelji za kreativnost. Na takvim je temeljima počivala i „Mjesna“, a i disko u Gimnaziji kojega je držao profesor Vedran Jakšić.

U Gimnaziji je djelovao klub bez šanka, što je danasnavodno nemoguće…

Da! Cijeli život od kojekakvih kvaziautoriteta slušamo da se mladi po klubovima opijaju i drogiraju. Ne, upravo suprotno. Mladi će se drogirati ako ih ostaviš na cesti. Kad im ponudiš program i sadržaj, oni dobiju svrhu, motivaciju, kreativnost. Ne bih sad htio previše filozofirati, no Šibenik je grad koji motivira uspjeh za uspjehom, puno je Šibenčana koji su napravili velike stvari u nacionalnim i svjetskim okvirima, ali bilo bi interesantno provesti sociološko istraživanje s pitanjem – zašto nitko od njih nije uspio u Šibeniku, nego su morali odseliti? Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X