Veliko iznenađenje za glazbene navike Hrvata: vrh liste najprodavanijih drže čak dva jazz izdanja

Nakon proglašenja albuma ‘Third Sun From The Stone’ za jedan od najboljih domaćih album godine, održane koncertne promocije u rasprodanoj Tvornici kulture, Chui je pobjedonosno zasjeo i na prvo mjesto službene tjedne liste prodanih albuma u Hrvatskoj.

Chui 'Third Sun From The Stone'
Chui ‘Third Sun From The Stone’

Prema službenim podacima HDU-ove top liste prodaje albuma, grupa Chui zasjela je na prvo mjesto po prodaji s albumom “Third Sun From The Stone”.

Zanimljivo je da je s prvog mjesta od prošlog tjedna grupa skinula još jedno jazz izdanje – “Matija svira Arsena” Matije Dedića, a ako se uzme u obzir da je i posljednja Arsenova kompilacija “50 originalnih pjesama” na 10. mjestu, a Šerbedžijin album sa Zapadnim kolodvorom na 5. mjestu iste liste jasno je da se određene pozitivne promjene događaju kad je u pitanju ukus domaće publike, bez obzira o kojim količinama je riječ (jer poznavajući domaće prilike, to nikad nećemo saznati).

Matija Dedić 'Matija svira Arsena'
Matija Dedić ‘Matija svira Arsena’

Činjenica jest da se dugo, skoro pa nikad (iako je i ta konstatacije formirana bez uvida u ‘službenu arhivu’ – koja, usput kazano, dugo nije postojala, a kamo li da se na nacionalnoj osnovi pratilo promjene iz tjedna u tjedan) nije dogodilo da jazz izdanja budu u samom vrhu interesa publike koja je spremna i izdvojiti novac za kupnju albuma, daleko više od onih koji su primjerice spremni izdvojiti za “Best of” kolekciju nacionalističkog ekstremiste Thompsona.

David Bowie 'Blackstar'
David Bowie ‘Blackstar’

Među stranim izdanjima također je izražena pobjeda kvalitete na gotovo identičan način kao i u svijetu, a to je apsolutna premoć albuma Davida Bowieja kojih je ukupno čak sedam među prvih deset strane liste prodanih albuma i to; 1. “Blackstar”, 2. “Nothing Has Changed”, 3. “The Next Day”, “5. “Heroes”, 6. “Ziggy Stardust”, 9. “Low” i 10. “Diamond Dogs”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X