Velvet Underground protiv prodaje ‘banane’ Appleu

Članovi legendarne grupe Velvet Underground tužili su Andy Warhol fondaciju zbog prodaje dizajna banane s njihovog albuma Appleu.

The Velvet Undergound & Nico

Dizajn je u originalu iskorišten 1967. godine na naslovnici albuma „The Velvet Undergound & Nico“. U tužbi benda u kojem su svirali Lou Reed i John Cale stoji kako dotična banana predstavlja vizualni identitet grupe i da su svi obožavatelji grupe čvrsto privrženi tom simbolu te je prodaja istog od strane Andy Warhol fondacije kompaniji Apple za iPad i iPhone aplikacije uvreda i omalovažavanje Velvet Undergrounda i svega što ta grupa znači u novijoj glazbenoj povijesti.

Sama ilustracija legendarne banane nikad nije tržišno zaštićena copyrightom jer je Andy Warhol osobno uzeo sliku s jedne reklame. Inače album je svojevremeno doživio komercijalni krah. 13. svibnja 1967. pojavio se na Billboardu na 199 mjestu da bi 10. lipnja 1967. dospio na 177 mjesto. Grupa se raspala 1973. godine, a u nadolazećem periodu „The Velvet Undergound & Nico“ postao je jedan od najvažnijih albuma u povijesti rocka. Očigledno toliko važan kad je i Apple ‘bacio oko na legendarnu bananu’.

Zadnje od Izdvojeno

Porin i Ravno do dna

Ove godine vraćamo Porin 'na tapetu', a za početak krećemo s prologom.
Idi na Vrh
X