Vesna Pisarović u Šibeniku: Ugodno, intenzivno i drugačije

Vesna Pisarović predstavila je jučer u Šibeniku pjesme s albuma ‘Naša velika pjesmarica’.

  •  
  •  
Vesna Pisarović u Šibeniku (Foto: Laura Galić/ŠibenikIN)

Ugodna večer. Ali ne samo zato što je na šibenskoj tvrđavi Barone bila nekakva naznaka povjetarca i što se duge rebatinke (“jer ne moš u tim kratkin hlaćama ić gori!”) nisu znojem lijepile za noge. Niti samo zato što smo dehidrirani došli gore pa nam nije smetalo što je ponuda piva klasično nikakva za takvo fensi mjesto, uzeli smo prvo s reda.

Nego zato što je “drugačija Vesna Pisarović“, kako su je najavljivali u promidžbenim tekstotima, večer učinila BAŠ ugodnom. Pa, ajd’, i drugačijom.

To “drugačija” očito još uvijek treba naglašavati publici, iako ima već godina i godina otkako je Vesna u Haagu i Londonu studirala jazz pjevanje, a u praksi ga provodi po Berlinu. Drugačija, dakle, od same sebe, od estradne vizije sebe koja i dvadesetak godina kasnije i dalje “živo živi” u kolektivnoj memoriji.

Šlageri iz pedesetih i šezdesetih te pokoji pop hit iz sedamdesetih, uglavnom svi s ovih prostora, repertoar je koji se, ima već četiri godine, pojavio na njezinu albumu “Naša velika pjesmarica” ili, kako se to na njemačkom tržištu nazvalo – “The Great Yugoslav Songbook”. Vrijeme je pokazalo da je ta ploča bila prijelazna stepenica prema njezinu jazz uratku “Petit Standard” iz 2019., koji zbog covida hrvatska publika nije baš imala prilike upoznati uživo.

Od Arsena, preko Tereze i Beti Jurković, do Indexa, sinoć je na tvrđavi Barone jazz u punom sjaju okupao pedesetak okupljenih, a pritom vam poznati tekstovi ne daju da se izgubite u improvizacijama benda, već vam misli drže na okupu punih sat i pol.

I tako nastade ugodna večer koja je, što se koncert približavao kraju, bivala sve intenzivnija. Zapravo, u završnom trolistu “Balada” Indexa – “Kao nekad u osam” Đorđa Marjanovića – “Nogometna utakmica” Beti Jurković, bend je (a bend je bio Elvis Penava – gitara, Zvonimir Šestak – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi) imao nekoliko suludo-briljantnih trenutaka, a i Vesna je pokazala da studij jazza i govorne vježbe na Kroatistici nisu bili uzalud.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X