Vinili nakon 34 godine premašili prodaju CD-a u SAD-u

Nakon rekordne prodaje električnih gitara, pandemija koronavirusa donijela je još jednu promjenu na glazbenom tržištu.

Vinili (Foto: Zoran Stajčić)

Sad je i službeno. Vinilne ploče su se dosad u 2020. prodale u većoj količini od CD-a. Po prvi put od 1986. godine.

Po izvješću američke RIA-e (The Recording Industry Association of America) razlika je gotovo dupla u korist vinilnih ploča na čijoj prodaji se zaradilo 232,1 milijun dolara u prvih šest mjeseci ove godine, naspram 129,9 milijuna dolara koliko je došlo od prodaje CD-a.

No drugi pokazatelji govore u prilog recesiji na tržištu fizičkih nosača zvuka. Prodaja je ukupno pala za 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine što se objašnjava činjenicom da za vrijeme karantene ljudi nisu mogli odlaziti u kupnju fizičkih nosača zvuka. Prodaja CD-a kao nosača zvuka se doslovce strmoglavljuje i bilježi pad od 48%, dok su vinili narasli – samo tijekom Dana prodavaonica ploča (održan prošlog tjedna) prodano je 802.000 vinila.

Prodaja digitalnih nosača zvuka pala je za 22% zaradivši 351 milijun dolara od prodaje. U ukupnoj prodaji glazbena industrija pala je za 5,6% ostvarivši dobit od 5,7 milijardi dolara u prvoj polovici godine.

Streaming čini većinu tog iznosa, nevjerojatnih 85% od ukupnog prihoda. Pretplate na streaming povećale su se za 24%, pa su u izvješću ohrabreni time da su slušatelji shvatili da je vjerojatno korisno platiti glazbu koju slušaju, ma kako malo.

Naravno, sve se to se čini kao slaba utjeha jer brojke pokazuju da je prodaja albuma pretrpjela najgori tjedan u 60 godina (!), dakako u ožujku, kad je karantena tek počela zbog virusa Covid-19. Budući da su turneje otkazane, a umjetnici odgađali albume, glazbena industrija je i fizički i virtualno zastala početkom ove godine i tek sada počinje ponovno kretati u akciju. S obzirom na sve navedeno, prilično je nevjerojatno da je realno za pomisliti da je industrija na nuli, a ustvari je uspjela čak ostvariti i mali profit.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X