Virtualna izložba: ‘Yunferman’ – Berin Tuzlić

Multitalentirani sarajevski umjetnik Berin Tuzlić napravio je mali otklon u svojoj karijeri i odlučio nacrtati strip o neobičnom superheroju – Yunfermanu. O čemu je konkretno riječ možete saznati u našoj povremenoj rubrici ‘Virtualna izložba’ i pogledati desetak tabli ovog seksi stripa koji se na neobičan način dotiče i političkog života, popularno nam zvane, regije.

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić obrazuje se u području animacije, i to u rodnoj domovini te u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj, a u konačnici i u Zagrebačkoj školi crtanog filma. U produkciji Croatia filma, 1996. godine radi na dugometražnom animiranom filmu „Šegrt Hlapić”. Za program PRIMN francuske Vlade za edukaciju u području vizualnih komunikacija, francuska televizija Arte odabire upravo Tuzlića, i to na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz područja reklamne industrije, animacije i dizajna.

Njegov animirani film “Requiem For Pinnochio” 2016. godine proglašen je najboljim na kalifornijskom festivalu animiranog filma “Best Shorts”, a isti je također bio u nominaciji iste godine za najbolji kratki film na Cannes Film Festivalu.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, a valja istaknuti “Zlatni dukat Ataturk” za kreativni slogan „Yes, we are open” turskog Ministarstva kulture i turizma te za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje” za koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade francuskog Ministarstva kulture, valja spomenuti i onu na Zagrebačkog filmskog festivala.

Do sada je objavio preko 60 strip-albuma, a zanimljivo je da je osnivač one-man glazbenog projekta Drumelody, te je objavio i strip album uz posljednje vinilno ostvarenje “Aero” objavljeno za Dancing Bear.

Strip “Yunferman” je nedavno predstavio i izložbom u Sarajevu, a Ravno do dna pruža na uvid 12 tabli kroz projekt “Virtualna izložba”.

Na pitanje: Zašto Yunferman, Tuzlić odgovara: “Zato što je on korijen svega. Yunferman je jači i od Kapetana Amerike, to sad već svi znaju! On jednostavno prkosi i onima koji zbog prezimena “Kurtz” misle da su začeli ljudsku vrstu na planeti Zemlji i da su ljudi njihovo privatno vlasništvo pa trebaju ih “prevaspitati” kako njima odgovara. On je odgovor i svim puterima koji su PRAVOslavni, a i onima koji vole da nose PRAVOmasne brade, A i onima kojim “potkovica” baš ne donosi sreću. “Bidonci” bi isto trebali shvatiti Yunfermana.”

O tome odakle je došla inspiracija, Tuzlić kroz smijeh kaže: “Pa iz Sarajeva!” i nastavlja: “Nije on samo super junak. On je stvaran lik, veoma realan. Živi u našim sredinama. Samo malo pogledajte oko sebe, on je naše spasenje kad dođe smak svijeta. Njegova je poruka jednostavna: seks je divan osjećaj. Ne dozvolite da samo na vama mjenjaju lijevu i desnu ruku.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Galerija

Idi na Vrh
X