Vještice ‘…Su to bili topovi ili lupa moga srca…’ – Pozdrav ‘Osamdesetima u Zagrebu’

Kao i svaki dobar live-album, tako i ovaj postavlja pitanje slušatelju: ‘Koji ti je bio izgovor da nisi došao na koncert?’

Vještice “…Su to bili topovi ili lupa moga srca…”

Jedno od mogućih pitanja za neki muzički pub kviz: što je zajedničko Nicku Caveu, Davidu Bowieju, Gibonniju, te grupama U2 i Vještice? Odgovor je – berlinska faza u karijeri. Svatko je u berlinskoj fazi pronalazio nova rješenja na svoj način, a glavnim akterima ovog teksta, grupi Vještice, berlinska faza je značila ekstenzivno nastupanje uglavnom po zapadnoj Europi.

Iz tog perioda su, prema vlastitim riječima, eksperimentirali s novim zvukom, ritmovima i pjevanjem. Od tud i neuobičajen instrumentarij, ponešto drugačije gitare Maxa Juričića od onog što smo navikli da svira u grupi Film i nekonvencionalan komplet bubnjeva Borisa Leinera od onog što se nudilo na njihova dotadašnja prva dva studijska albuma. Uostalom, ako im se prvi album zove “Totalno drukčiji od drugih”, onda je poruka – očekujte neočekivano.

Snimka koncerta “…Su bili topovi ili lupa moga srca…” donosi upravo to, od naslova do zadnje (bonus) pjesme, odnosno snimke s tonske probe, drugačije verzije poznatih pjesama od onih koje smo već čuli. Najbliži album ovome u kolekciji Vještica bio bi “Djevojke u ljetnim haljinama volim”, koji je unatoč svojoj visokoj kvaliteti, minutažom (jedva pola sata) i brojem pjesama (osam) ipak inferioran ovome izdanju (14 pjesama plus bonus verzije).

Snimljen uživo 10.6.1993. u kultnom zagrebačkom klubu Kulušić, ovaj je album odsjaj onog što se zove “Osamdesete u Zagrebu”, privida optimističnog vremena kad je izgledalo da je samo pitanje kada hrvatska metropola postaje jedan od bitnih europskih gradova, “samo što nije”. Unatoč ratnom periodu, na ovom albumu postoje samo radost, humor, inventivnost, neposredna komunikacija s publikom i uživanje u muzici. Ne čudi što su u to doba, otprilike tri mjeseca poslije ovog koncerta u “Kulušiću”, Boris Leiner i drugovi u Pragu i Berlinu organizirali zajedničke koncerte Vještica, Partibrejkersa, Električnog orgazma i EKV-a, o kojima je MTV napravio polusatni prilog. Danas, u vrijeme razmišljanja kako da se ovdašnja muzika plasira na tržišta EU, možda neke ideje iz tog perioda mogu poslužiti kao orijentir.

Topla, poliritmična, muzika Vještica je bila istinski antipod tadašnjim sumračnim rock vizurama grupa kao što su Majke, Laufer, Let 3. U muzici Vještica ništa nije bilo predaleko, fuzije međimurskog melosa, južnoameričkih ritmova i klasičnih rock akcenata je bila baš tu, iza ugla, samo se toga trebalo sjetiti. Vještice su bile istinski world music band – jer se nikad nije znalo iz kojeg svijeta može doći iduća nota koju sviraju, no što god da je došlo – dobro je došlo i sa smislom i to se lijepo zrcali na ovoj live-kolekciji. Sacherove pjesme lunjaju u magli, izgubljene u svijetu, ali uvijek nalaze pravi put kad je riječ o umjetničkom dojmu.

“Kradljivac srca” na ovoj kolekciji pjesama započinje kao Leinerov udaraljkaški i pjevački jam session, da bi postao reggae rock. Robert Lovrić, vođa grupe Ayllu, je svojim puhačkim dionicama obogatio “Nema mjesta suzama”. “Čuvaj se i huja haj” je preimenovana u “666”, ali nije “number of the beast”, nema ovdje zvijeri, samo par muzičara na sceni i mnogo publike kako uživaju u kompozicijama i pjevanju. Basist, pjevač i glavni autor Srđan Sacher je, prije više (deset)ljetnog diskografskog pritajenja, bio srce zabave, onaj kraj kojeg se gotovo svi osjećaju bar malo bolje. Stoga nije teško povjerovati Sacheru kada kaže da mu je ovo najdraži i najbolji album Vještica.

Nakon što se posluša ova snimka ovog nastupa uživo, vjerojatno neće biti sam u tom razmišljanju.

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X