Vlada Divljan i Ljetno Kino ‘Live@Tvornica’ – dragulj s ‘tvorničkom greškom’

Na glasu kao prva zagrebačka dvorana za rock i srodne koncerte, Tvornica kulture, apsurdno, već godinama pati od teške boljke nespojive s njenom osnovnom namjenom, a to je loš zvuk. U izvještajima s nastupa u Tvornici, nerijetko će pisati da su bend i atmosfera bili odlični unatoč manjkavom razglasu, lošem balansu, nečitkosti zvukovlja i sličnome… Uglavnom, nije se čulo kako valja.

Vlada Divljan & Ljetno kino 'Live@Tvornica kulture'
Vlada Divljan & Ljetno kino ‘Live@Tvornica kulture’

Taj problem, donekle korigran miksom i ostalim naknadnim čarobiranjima, podosta opterećuje i album „Live@Tvornica“ Vlade Divljana i Ljetnog kina, zabilježen na koncertu u toj dvorani 5. travnja 2014. Vedro lagašan, osunčano prpošan, poletno prozračan akustični zvuk Ljetnog kina nošen ukuleleom Maxa Juričića i klarinetom Vlade Matulića, a ovom zgodom dodatno razigran harmonikom Jurija Novoselića, na podlozi basiranja Marina Pelajića i prikladno jednostavnog bubnjanja Filipa Petkovića, uz podršku čelista Stanka Kovačića, udaraljkaša Radislava Jovanova Gonza te beatboxista Ante Prgina Surke, nezgodno je otežan mutljikavošću srednjih i nižih tonova.

A priča je u osnovi sjajna. Naramak od dvadeset briljantno jednostavnih, pjevnih, inteligentnih, osjećajnih i humornih, ležernih i preciznih, riječju uzoritih pop komada iz pjesmarice Vlade Divljana (1958-2015) otvorene tri i pol desetljeća prije – plus nekoliko Divljanu dragih, tuđih („Baba Zumbula“ Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog, „Balada“ Fadila Redžića, Slobodana Kovačevića i Maje Perfiljeve te „Devojko mala“ Darka Kraljića i Božidara Timotijevića), koje se besprijekorno uklapaju u niz – rasprostrt je na sedamdesetak minuta, u sjajnim aranžmanima za novi bend, Ljetno kino, u kojima nisu izgubili ništa od starog čara ni prepoznatljivosti, a bez radikalnih im je poteza ubrizgana dobrodošla doza svježine, mada su zimzeleno svježe ostale i same po sebi. Uz osobnu nazočnost i izvedbu samog autora, šarmantnog, svakome dragog pjevača baršunasto ugodnog, toplog i srdačnog, a opet pomalo frajerski zafrkantskog glasa. Staro, a novo, bez žrtvovanja trendovima i modama.

Prvorazredne pjesme, nadahnuto preoblikovane, raspoložen bend, dobra atmosfera, duhovite konferanse. Bez sumnje, vrijedno dokumentiranja, osobito s obzirom na Divljanov nedavni odlazak iz kenozoika zanavijek, no teško se oteti žalu za identičnim sadržajem u boljem audio omotu.

Ocjena: 7/10

(Aquarius Records, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X