Vlado Kreslin ‘Umjesto koga roža cveti’ – kontra jezičnih barijera

Slovenski ‘čovjek s crnom gitarom’ odlučio je ozbiljnije pokucati na hrvatska vrata.

Vlado Kreslin 'Umjesto koga roža cveti'

Vlado Kreslin mi je u razgovoru kazao kako već godinama želi napraviti album na hrvatskom jeziku i time svoje stihove učiniti razumljivijima u ovim našim, iz Slovenske perspektive gledano, južnijim predjelima. No svaki put su ga razne obaveze skretale s te zamisli sve dok ga zagrebački bend Zapadni kolodvor nije uspio ‘ugurati’ u studio kako bi snimio prepjev pjesme „Umjesto koga roža cveti“. A stvari su se potom počele nizati jedna za drugom, kao što je Kreslin onda posljedično zagnjurio u kolekciju svojih starih što koncertnih, što studijskih snimaka i pošteno nakrcao nastupni album za hrvatski (ali i bosanski i srpski) puk, koji je gledano na minutažu skoro mogao biti i dupli.

Sam taj Kreslinov iskorak prema jugoistoku utoliko je zanimljiv kad se uzme u obzir da na to i nije bio prisiljen, naime ugled koji ima u Sloveniji omogućava mu da napuni prostore poput Cankarjevog doma kad god zaželi, a zna se za njega i na zapadu u čemu su mu pripomogli i Chris Eckman i Walkaboutsi. Stvar je u prirodnoj komunikacijskoj aspiraciji spram ovih prostora, koju Kreslin osjeća, kao što je i ispravna procjena da je njegov ‘blues Pomurja i Bele Krajine’ potpuno razumljiv glazbeni jezik cijele Panonske nizine. Pjesmu poput „Umjesto koga roža cveti“ oživjela bi i da je pjevaju primjerci Cinkuši ili Balašević. Ista je sjeta, ista paorska duša.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VOeixCcCI5E[/youtube]

Naravno ne treba iz vida gubiti ni izvrsnost Kreslinovog vokalnog izričaja i njegovu vrlinu opipljivog oživljavanja slika i emocija u čemu mu po pitanju slovenske scene rijetko tko (glasom) stoji na putu.

Ono što upada u oči jest sličnost matrice po kojoj se njegov sunarodnjak Zoran Predin diskografski udomaćio kod nas, a to su, osim hrvatskih prepjeva, dueti. Album „Umjesto koga roža cveti“ ima ih možda previše. Da se to više probralo, više bi u prvi plan izašle recentne stvari u kojima je Kreslin solo za mikrofonom. No vjerojatno se igralo na kartu dugogodišnjeg kontinuiteta Kreslinove prisutnosti i samim time ugled koji ima među ovdašnjim glazbenicima, ali je to ipak poremetilo balans u kojem ugođaj varira stilski na uštrb cjelokupnosti.

Album ugodno ‘zaplovi Murom’ kroz uvodnu „Umjesto koga roža cveti“, te potom s „Cesta“, „Tisti bejli grm (duet s Milanom Kreslinom) i „Pjevaj mi in poj“, ali vodu ubrzo počinje mutiti „Rulet“, AOR duet s Draženom Turinom Šajetom i posebice nešto kasnije „To ni političan song“ s Parnim valjkom u kojem po mozgu ore nemaštoviti hard rock rif. Bez toga se moglo, jer ako je Vlado i htio poentirati kako zvuči i u čvršćoj varijanti sasvim bi bila dovoljna (također uvrštena) „Žute dunje (Voljelo se dvoje mladih“ koju je otpjevao sa sarajevskim Indeksima.

Pored dueta s Indeksima, oni vrijedni pažnje su „Šetala se lijepa Mara“ s Lidijom Bajuk, „S Mure na more Jadransko“ s Nenom Belanom i „Dekle moja“ s Mary Coughlan, ova posljednja ne toliko zbog kvalitete live snimke iz Malog pogona zagrebačke Tvornice kulture koliko zbog nesvakidašnjosti cijele situacije u kojoj škotska pjevačica šarmantno pjeva slovenski tekst.

Ponuđeni presjek albuma gađa široki slušateljski spektar, čak se može uvjetno reći srednju struju. A gdje će sjeme proklijati, tek bi se trebalo saznati kad Kreslin ozbiljnije koncertno penetrira u Hrvatsku.

Ocjena: 7/10

(Dallas Records, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X