Vlado Samardžić (Pannonia Project): Klasična smo postava, ali ne sviramo klasičan jazz

Brzi razgovor s Vladimirom Samardžićem, koji će sa svojim Pannonija Projectom danas na OFF festivalu podijeliti pozornicu s Big Bendom iz Požege.

Pannonia Project

Vladimir Samardžić jedan je od nacjenjenijih srpskih jazz basista. Uhvatili smo ga na tonskoj probi nekoliko sati pred večerašnji premijerni izlazak na pozornicu OFF jazz & blues festivala u Šibeniku.

Kad je osnovan Pannonia Project i u kojem sastavu danas djeluje?

Sastav je osnovan 2006., a gotovo od samog početka funkcionira u nepromijenjenom sastavu: Vladimir Samardžić – bandlider, električna bas guitara, Aleksandar Bahun – klavir i klavijature, Marko Đorđević  – truba i fligelhorna, Kristijan Mlačak – tenor i sopran saksofon i Petar Radmilović – bubnjevi.

Radi se o klasičnoj jazz formaciji i vjerojatno ste jedini bend koji na ovogodišnjem OFF festivalu izvodi „čisti“ jazz. Kako se, dakle, skupina jazz glazbenika uspijeva oduprijeti svim modernim podžanrovima jazza?

Formacija benda jest klasična kvintetska, ali muzika koju izvodimo ne može se svrstati u klasičan, odnosno mainstream jazz. U pitanju je, rekao bih, contemporary jazz sa utjecajima be-bopa, ECM-a, latina, fusiona i funk muzike. Također, zvuk benda nije isključivo akustični, već ima utjecaja elektronike zbog korištenja električne bas gitare i klavijatura.

Autorski ste nastrojena grupa, kako nastajanje skladbi funkcionira u vašem slučaju?

Ja sam glavni kompozitor i aranžer, a pored mene, pijanist Aleksandar Bahun također autorski doprinosi repertoaru benda.

Jesu li članovi Pannonia Projecta skloni improvizacijama na pozornici ili pratite zacrtane note?

Rekao bih i jedno i drugo. Numere su aranžirane za jazz sastav sa dva duhača, gdje od početka do kraja svake pjesme postoji određena forma i muzička notacija koja se mora ispoštovati, ali u okviru aranžmana postoje određena mjesta za improvizacije članova benda. Bez improvizacije nema jazz muzike.

Koliko ste dosad imali prilike nastupati pred dalmatinskom, odnosno općenito hrvatskom publikom i kakva su vam dosadašnja iskustva?

Naš prvi nastup izvan granica Srbije je upravo bio u Hrvatskoj 2006. godine na Motovunskom filmskom festivalu. Na žalost, od tada po do ovog gostovanja u Šibeniku 2014. nismo više imali prilike nastupati u Hrvatskoj.

Vi ste većini šibenske publike najveća nepoznanica ovogodišnjeg OFF-a. Što, dakle, možemo očekivati u petak?

Dobru autorsku, energičnu i stilski raznorsnu jazz svirku koju možemo nazvati Pannonian Contemporary Jazz Music.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X