Vlado Simcich Vava ‘Srce od gume’ – zabavno i prikriveno mudro štivo

Neimenovana, ali prepoznatljiva Rijeka. 1985. Godina za pamćenje, veli posljednja rečenica ‘Srca od gume’, mada knjiga posvećuje određenu pažnju tek jednom globalno zapamćenom događaju, koncertu Live Aid. Spomenut je i, u nas posve mlako registriran, stravičan potres u Meksiku.

Vlado Simcich Vava 'Srce od gume'
Vlado Simcich Vava ‘Srce od gume’

U životu 21-godišnjeg studenta Ivana Marića ne zbiva se ni više, ni manje od onoga što približno proživljavaju njegovi vršnjaci opsjednuti rock and rollom i pripadajućim kontekstom. Momak pomalo na svoju ruku, žvrlja stihove za koje misli da je sranje, nesiguran je u svoje gitarističko umijeće, izlazi u klubove, druži se s nekolicinom sumišljenika, na ljubavno-erotsko-seksualnom planu vrluda između nekoliko djevojaka. Tijekom ljeta privređuje pinku prodajući nosače zvuka na sezonskom štandu jedine gradske prodavaonice ploča. Voli Pankrte, Patti Smith, Deep Purple… The Smiths i „sve to zajedno, sva ta samodostatna, prenapuhana postpunk britanska pop-kultura, najobičnije su govno u odnosu na ostavštinu Led Zeppelina,“ smatra.

Novi, drugi roman riječkog glazbenika Vlade Simcicha Vave (1964) ne bavi se spektakularnime, niti povlači usporedbe između ondašnjeg i sadašnjeg, a ako i ima kakve nostalgije, to je ona za određenim, većini pojedinaca dragim aspektima mladosti kao što su naivnost i svojevrsna bezbrižnost što proizlazi iz nejasnog osjećaja da je u budućnosti sve moguće, a što ne bi valjalo proglasiti optimizmom. Kako godine teku, svijest o sužavanju dijapazona mogućnosti sve je prisutnija.

„Srce od gume“ neobvezna je crtica usredotočena ponajviše na Ivanove ljubavne zavrzlame, no malo po malo, u šarmantno razbarušenoj naraciji organiziranoj u kratka poglavlja, dijelom slike jednog od tipičnih odsječaka sazrijevanja potkraj samoupravnog socijalizma postaje i nekoliko drugih likova. Privlačnost načelno banalnih dogodovština ostvarena je zaigranim stilskim pristupom, bodrim iskušavanjem riječi i pojmova, ironično-satiričnom duhovitošću forme i gledišta, udruženog s introspekcijskim uvidima sredovječnika čije iskustvo dobrano nadmašuje ono protagonista, fikcijskih likova temeljenih na stvarnima. Simcich se svojim mlacima, odnosno samome sebi u postadolescentskoj dobi, izruguje nježno, s ljubavlju i razumijevanjem. Nesentimentalan, vragolast humor ne izbija, međutim, uvjerljivu prepoznatljivost ljudskoga, a ispod krinke nonšalantne nepretencioznosti nije teško zamijetiti autorovo nastojanje da se pozabavi čovjeku svojstvenom prevrtljivošću i neuhvatljivošću karaktera, odnosno da izbjegne pojednostavljivanja, klišeje, ladičarenja. Je li Ivan neobično prilagodljiv, kako se nekima čini, ili je, kako se čini drugima, neprilagođen? Ima li uspjeha u ljubavi ili nema? Živi li dobro ili ne? Jesu li „čvrste“ romantične veze doista takve ili su u srži jednako nestalne kao i one „bez obveze“?

Za guštanje u 220 stranica živog, zabavnog, prikriveno mudrog štiva nije nužno biti poklonik Vavina glazbenog djela.

(VBZ, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X