Vlasta Popić vs Stuttgart Online – pobjeda gostiju (s igračem manje)

Beogradski dvojac Stuttgart Online i varaždinski trojac Vlasta Popić su u četvrtak udružili snage i u večernjem smiraju paklenih dnevnih temperatura isporučili solidan nastup u Vintage Industrial Baru.

Stuttgart Online u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

U tom indie koncertnom odmjeravanju snaga, Stuttgart Online, bend koji čine basist i pjevač Bojan Slačala i bubnjar Marko Barišić, odnio je prevagu. Dvojac je to koji je izniknuo iz naslijeđa only bass and drum forme Discipline kičme, i to one Discipline od „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ zaključno sa „Svi za mnom“. Tako je u glazbenom smislu. Po pitanju tekstova situacija je malo manje apstraktna, dakle više uronjena u stvarnost, ali opet provokativno i s dobrom dozom poziva za samopropitivanje slušatelja. Stuttgart Online je ‘in your face’ bend. Izravni i po pitanju ritma cijelog nastupa, izuzetno koherentni i s naglašenim osjećajem za ritam i u pjesmama.

Stuttgart Online (Foto: Zoran Stajčić)

Upravo je taj Slačalin i Barišićev groove najzarazniji dio njihove priče. Ispravno su shvatili da ograničeni instrumentarij može doći do izražaja samo u dobrom ritmu i to uživo jako dobro rade. Publika je u početku bila više ‘istraživački’ nastrojena, ali je okidač bila pjesma „2 miliona ljudi“ nakon koje je prijem bio glasniji i prvrženiji. Ugođaj je povremeno kvario neidentificirani i ‘svojeglavi’ problem Slačalinog bas pojačala (koje je popravljao skakanjem pred njim, koliko god to čudno zvučalo), da bi ga na kraju tijekom izvođenja „Superheroja“ izdala i žica na basu koja je pukla usred pjesme. Pomalo revoltiran odlazak s pozornice popravilo je dozivanje prisutnih i dobro raspoloženih posjetitelja na bis, nakon čega su Stuttgart Online (na posuđenoj bas gitari od Vlaste Popić) najviše popravili osobni dojam, od eventualnog sindroma prekinutog koncerta, koji sa sobom vuče i gorak okus u ustima tijekom puta do kuće. Ishod je da su ‘gremlini’ razmrdavali i sabotirali što god bi stigli na pozornici, ali se i Stuttgart Online s druge strane trudio da ‘veza’ ne bude prekinuta.

Vlasta Popić (Foto: Zoran Stajčić)

Što se tiče varaždinskog trojca Vlasta Popić, vidio sam ih i u boljim izdanjima uživo. Nekako je nedostajalo komunikacije s publikom, ok jest da Vlasta Popić njeguje taj ‘numb’ pristup između pjesama, ali ovo je bilo okupljanje prvenstveno njihovih poklonika – slavljenje istih glazbenih svjetonazora, tako da je sveopći dojam bio prilično introvertan dok Stuttgart Online nije izašao na pozornicu nakon njih. A nije bilo ni vruće u klubu, kako se možda moglo očekivati tijekom toplotnog vala koji nas je zadesio.

Vlasta Popić (Foto: Zoran Stajčić)

Sklon sam vjerovanju kako je Vlasta Popić u prijelomnoj fazi u kojoj bi bilo poželjno otvoriti se prema publici koju okupljaju svojom glazbom, jer kritika u regiji ih je već prepoznala i dala im solidan vjetar u leđa. Koncerti su teren na kojem ne bi trebali kiksati. Nisu sinoć grizli kako je to bio slučaj kad su bili predgrupa beogradskom Repetitoru i britanskom The Cribsu. Nekako su prepustili inicijativu Stuttgart Onlineu, čak i po redoslijedu sviranja. Možda da su nastupili drugi po redu bi više grizli kao ‘glavna atrakcija’ večeri pošto bi Stuttgart Online zasigurno nabrijao ritam prije njih. Ta zdrava kompeticija od strane Vlaste Popić nedostajala je sinoć.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X