Vlatko Stefanovski ‘Seir’ – bez mudrovanja, jurnjave i kompliciranja

Kantautorski uradak makedonskog gitariste donosi deset opuštajućih pop i blues komada.

Vlatko Stefanovski - Seir

Nije loše tu i tamo se opustiti i snimiti nepretenciozan album na kojemu ne moraš dokazivati da si gitaristički bog i da ti na svijetu nema ravnog. Takvu privilegiju malo koji glazbenik s ovih prostora sebi može dopustiti. Vlatko Stefanovski jedan je od njih. „Seir“ je 32. album koji je potpisao u karijeri i možda prvi na kojemu se osjeća apsolutna opuštenost u skladanju laganih pop i blues komada.

Stefanovski je odlučio malo stati na loptu, ne izmišljati komplicirane hvatove, ne juriti sto na sat, već napraviti ljetnu ploču sjetnog ugođaja. Album je to na kojem slušatelju ne promiče ni jedan ton, žanrovske različitosti čine sasvim logičnu konceptualnu cjelinu, a aranžmanski je deset novih pjesama brižno ispolirano.

„Superheroi“, prvi singl, možda je i najslabija karika albuma, no ima svojih čari – ovo vam je rijetka prilika da čujete Radu Šerbedžiju kako izgovara: „Superman, Spider-Man, Batman“. Nadrealno. Stefanovski se na albumu naoružao respektabilnom ekipom glazbenika: Damir Imeri (klavijature i piano), Gjoko Maksimovski (bas), Dino Milosavljević (bubnjevi), Vasko Atanasovski (bariton i soprano saksofon), Zoran Madžirov (vibrafon), Marko Ramljak (violina), Kiril Kuzmanov (tenor saksofon), Trajče Velkov (truba), Vasil Hadžimanov (el. piano), Mite Dimovski (perkusije) i gudački kvartet Zografski. I svi su oni zauzdani, nitko se nije raspojasao, ispuštanje tona isključivo je podređeno oskudnoj i ogoljenoj atmosferi ploče.

Naslovna „Seir“ (turcizam koji označava balkansku inačicu zena), jedan je od aranžmanskih vrhunaca albuma, intrigantna i lako probavljiva. Poletnog bluesa ima „Hotelu Blues“, dok se autor u „Guitar Tzar“ malo raspištoljio, no opet, taj teški r’n’r riff nije pojeo pjesmu, niti je u funkciji dokazivanja. Vlatko Stefanovski definitivno je u fazi zena, što se posebno očituje i u odjavnoj „Deca na sonceto“, sentišu koji opasno graniči s Balaševićevom i Gibonnijevom poetikom. Upravo joj zato i prognoziramo široki regionalni uspjeh.

„Seir“ je neopterećen album, protkan svim jezicima kojima Stefanovski barata, opisan jednostavnim akordima i bez imalo mudrovanja.

Ocjena: 8/10

(Croatia Records, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X