Washington Post najavljuje kraj ere električne gitare

Geof Edges proveo je istraživanje i objavio ga u članku pod naslovom: ‘Why My Guitar Gently Weeps: Spora, tajna smrt šestožičnog električnog instrumenta i zašto se trebamo zabrinuti’.

Statistike prodaje nimalo nisu naklonjene električnoj gitari (Foto: Wikipedia)
Statistike prodaje nimalo nisu naklonjene električnoj gitari (Foto: Wikipedia)

Popularnost električne gitare kao instrumenta definitivno je na zalasku. Nije Geof Edges prvi koji se ovog tjedna bavio katastrofalnim brojkama prodaje. Prije tri mjeseca najpopularniji specijalizirani magazin Guitar Player cijeli broj iz ožujka posvetio je istoj temi.

Problem leži u tome što današnji tinejdžeri, popularno zvani millenialsi, nisu prigrlili ovaj instrument s jednakim entuzijazmom kao generacije rođene u pedesetim, šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Washington Post navodi poražavajuće rezultate prodaje dva najpoznatija i najveća proizvođača Gibsona i Fendera, kao i zatvaranje nekih velikih gitarskih dućana u SAD-u.

George Gruhn, nekadašnji kolumnist magazina Guitar Player navodi kako razlog treba potražiti u tome što više nema gitarskih heroja. Glazbene matrice za mlade potpuno su se promijenile. Električna gitara izgubila je svoj značaj u kulturi mladih.

“Četrdesetogodišnjaci još uvijek vole električnu gitaru, kupuju opremu, pričaju o tome, kupuju gitarske magazine jer je to refleksija na njihovu mladost, no mlađe generacije kako pokazuju statistički podaci imaju sve manje interesa prema tom šesterožičnom komadu drveta. Problem je što se i proizvođači plaše misije u kojoj bi trebali zainteresirati mlade za taj instrument, kao i za njegovo sviranje”, navodi Gruhn.

Gutar Player se i na svojoj stranici aktivno uključio u navedenu problematiku, te od svojih čitatelja otvoreno traži da se izjasne o mogućim strategijama, pa čak i da navedu suprotne stavove zašto eventualno treba električnu gitaru prepustiti propasti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X