Willie Nelson ‘I Don’t Know A Thing About Love’ – moj prijatelj Harlan

Na svom 73. samostalnom albumu objavljenom pred proslavu 90. rođendana, Willie Nelson je zagrabio u pjesmaricu pokojnog kolege Harlana Howarda iz koje je izvukao deset klasika koji čine prilično neodoljivu ploču.

Willie Nelson “I Don’t Know a Thing About Love”

Svi su vjerojatno čuli onu slavnu konstataciju o tome da country glazbu čine “tri akorda i istina”, no manje je poznato da je autor te sintagme Harlan Howard, američki “pjesmopisac” i potpisnik nekih od najvećih hitova unutar te glazbene podvrste. Upravo njemu pred svoj 90. rođendan legendarni Willie Nelson posvećuje svoj 73. samostalni album karijere “I Don’t Know A Thing About Love” na kojemu poseže za Howardovim katalogom iz kojeg izvlači deset klasika u produkciji svog redovitog suradnika Buddyja Cannona.

Baš danas (5. ožujka 2023.) kad obilježavamo jubilarnu 60. obljetnicu tragične smrti country dive Patsy Cline u zrakoplovnoj nesreći, možemo se prisjetiti da su upravo Harlan Howard i Willie Nelson zaslužni za dva najveća hita njezine nažalost prekratke karijere koja su napravile onu u Nashvilleu često sanjanu tranziciju s country na pop ljestvice. Howard (s Hankom Cochranom) tako potpisuje “I Fall to Pieces”, a Nelson, naravno, “Crazy”. Pjesme su objavljene jedna za drugom 1961. godine. Cline je pjevala i Howardovu “He Called Me Baby” koju će Nelson u rodno prilagođenoj verziji uvrstiti na svoju novu ploču.

Naravno da Nelson nije prvi koji se dosjetio snimiti cijeli album od Howardovih pjesama, davno prije njega su to učinili velikani poput Bucka Owensa i Waylona Jenningsa, a prvu trećinu Williejeve ploče čine upravo uspješnice iz njihovog repertoara. To su razigrane “Tiger By the Tail” i “Excuse Me (I Think I’ve Got a Heartache)” koje su zajedno napisali Howard i Owens, a izmeu njih je ugurana “The Chokin’ Kind” koju je pak proslavio Jennings.

“Life Turned Her That Way” je jedna od balada iz inače otkačenog opusa Little Jimmyja Dickensa (koji se inače volio opisivati kao “Willie Nelson nakon poreza”), a naslovna pjesma “I Don’t Know a Thing About Love” (inače iz repertoara Conwaya Twittyja) je jedna od najljepših na albumu. U njoj lirski subjekt razgovara s čovjekom u Mjesecu i raspituje se o svojoj ljubavi, no ovaj mu odgovara kako u biti nema pojma o tim ljudskim stvarima. Ta pjesma je nadahnula i naslovnicu koju je ilustrirao Nelsonov sin Micah, a na kojoj je kao “čovjek u Mjesecu” nacrtan sam Willie sa svojim brkovima i pletenicama i vječno napušenim osmijehom.

Slijede dva singla koja su prethodila albumu i ujedno neke od najpoznatijih Howardovih pjesama. Prva je “Streets of Baltimore” koju je s njim napisao pionir outlaw countryja Tompall Glaser, čovjek koji se s Nelsonom i Jenningsom uz Jessi Colter pojavio na kompilaciji “Wanted! The Outlaws” iz 1976. koja će postati manifestom odmetničkog pokreta, njegovim svojevrsnim “Paket aranžmanom”. Druga je, pak, “Busted” koja će 1963. postati hitom prvo za Johnnyja Casha, a zatim još većim za Raya Charlesa koji će je ekspresno obraditi. Album zatvaraju već spomenuta “She Called Me Baby” i dvije laganice “Too Many Rivers” (nju je pjevala fantastična dječja zvijezda Brenda Lee) te doista divna “Beautiful Annabel Lee”.

“I Don’t Know a Thing About Love” zvuči kao što već zvuče svi albumi Willieja Nelsona u posljednjih dvadesetak godina, a to podrazumijeva finu ugođenost i sadržaj koji savršeno klizi zrakom otpjevan anđeoskim glasom i odsviran na jednoj od najpoznatijih akustičnih gitara u povijesti popularne glazbe, starom Triggeru koji izgleda kao da nosi ožiljke još iz Građanskog rata. Ono što ga ističe u Nelsonovom novijem katalogu jest konzistentna kvaliteta pjesama koja dokazuje Howardovu neupitnu veličinu. A kad ti Willie posveti album, to je i neka vrsta službenog certifikata ulaska u Panteon u kojem otprije borave divovi kao što su Frank Sinatra, George i Ira Gershwin, Ray Price, Cindy Walker, Kris Kristofferson

Ocjena: 7/10

(Sony Music Entertainment , 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X