‘Words and Music by Saint Etienne’ – nostalgični povratak u devedesete

Britanskim rodonačelnicima indie dancea u korist ide to što je indie posljednjih godina postao dobitni prefiks, kako za revitalizaciju, tako i za koncerte. Grupa koja je započela s radom 1990. ove godine je imala solidan ljetni angažman po europskim festivalskim destinacijama, a isti uključuje i nastup na prvom izdanju zagrebačkog Glory Dayz festivala 28. i 29. rujna u Tvornici kulture, za koji je Saint Etienne, čini se, kao stvoren.

Saint Etienne 'Words and Music by Saint Etienne'

Osmi po redu album „Words and Music by Saint Etienne“, tj. prvo studijsko ostvarenje nakon sedmogodišnje pauze, ako se ne uzme u obzir kompilacija „London Conversations: The Best of Saint Etienne“ iz 2009. godine smješta Saint Etienne u glazbenu ladicu namijenjenu odrasloj party publici. Nešto kao adult dance. Trio koji danas čine pjevačica Sarah Cracknell i klavijaturisti Bob Stanley i Peter Wiggs ne bježe od svoje zrelosti. Pametno je što nisu stali na startnu poziciju utrke za mlađu publiku, jer iz nje bi zasigurno izašli kao gubitnici.

Album započinje i više nego obećavajuće s „Over The Border“, narativno deskriptivnom prisjećanju prošlosti i gradacijskoj (filmskoj) upotrebi glazbe. „Over The Border“ tako otvara neke horizonte koji nisu nimalo ukalupljeni u kontekst plesnog podija. No to je ujedno (i nažalost) jedina pjesma te vrste na „Words and Music by Saint Etienne“ od kojih ostalih 11 brojeva plesno ozračje stavlja na prvo mjesto.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UEWEAqNR2XQ[/youtube]

Po današnjim kriterijima i trenutka vladavine ‘agresije’ dubstepa, Saint Etienne spadaju u chillout zonu. Ugodni plesni ritam i muzikalni Sarin glas bude uspomene na clubbing prije dvadeset godina i vremena kad su dance i pogo dance bili dva potpuno dijametralna pojma. Grupa je općenito u tekstovima (ne samo u „Over The Border“) ostalih pjesama poput „Last Days Of Disco“, „When I Was Seventeen“, „Heading For The Fair“ i „DJ“ nostalgično nastrojena čime je pokušala izgraditi čvrsti generacijski most sa svojom starom publikom. Sve u svemu solidno prezentirano i posloženo. Za uši jednog četrdesetogodišnjaka, dovoljno pitko i oslobođeno prevelikih iznenađenja, kako negativnih, tako i onih pozitivnih.

Bit će zanimljivo vidjeti uskoro kako to funkcionira uživo.

Ocjena: 7/10

(Heavenly/Universal Music, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X