‘Yammatovo’ i Marc Almond u Laubi – što se to, dovraga, dogodilo?

Valjda vođeni idejom da kad nema praznika, treba ga izmisliti, ekipa s najmlađeg zagrebačkog radija Yammat FM dosjetila se organizirati ‘Yammatovo’.

Marc Almond u Laubi (Foto: Tomislav Sporiš)

„Yammatovo“ je ništa drugo do li niša koju ne pokriva niti jedan koncertni promotor u gradu, a to je „organiziraj koncert, nađi sponzora i pozovi ljudi besplatno“. I kog su se dosjetili pozvati u Galeriju Lauba? Marca Almonda, pjevača jednog od najprodavanijih singlova svih vremena tj. „Tainted Love“, koju je davno prije njega 1964. pjevala američka soul pjevačica Gloria Jones, a napisao je Ed Cobb iz The Four Prepsa. Marca Almonda koji je (još vjerojatno jedinu uz grupu The Cure) jedan od rijetkih ikona tog vremena koja nije došla u Zagreb.

I što se dogodilo? Kao da su Yammatovci pogodili samu žilu kucavicu zagrebačkog javnog života. Sinoć je Lauba pucala po šavovima od nikad šarolikijeg društva svih društvenih slojeva okupljenih na jednom mjestu. Potpisnik ovih redova ne sjeća se tako masovnog miš-maša otkad pohodi raznorazna događanja. Dan prije se činilo da je koncert švedsko-argentinskog glazbenika Josea Gonzaleza ‘It’ događaj, ali Yammatovo ga je potuklo do koljena.

Yammatovo u Laubi (Foto: Tomislav Sporiš)

Okupile su se sve generacije, počevši od svih onih koji su kao pubertetlije i šiparice odlazili u disko klubove 80-ih ne bi li čuli nešto novo poput „Tainted Love“ Soft Cella, zatim novinara, glazbenih kritičara i glazbenika svih generacija, političke svite i momenta u kojem su se pod jednim krovom našli Zoran Milanović i Milan Bandić, zatim gospodarske svite predvođene Emilom Tedeschijem i naravno pratećeg društva tih pobrojanih elita. Cijeli koloplet činio se gotovo nestvarnim, vjerojatno i samom Marcu Almondu koji je u maniri bezbrižnih osamdesetih pumpao raspoloženje rasplesanom mnoštvu ispred sebe. A trudio se kao da je na početku karijere lukavo ostavljajući najveći hit za kraj nastupa. Prateći bend bio je u kombinaciji s matricama i to je držalo vodu, iako je tulumarska atmosfera bila toliko jaka da je to bilo skoro i nebitno. Sve skupa bio je savršeno pogođen trenutak, emocija i izvođač koji je s vremenom prerastao u jedan od simbola i urbane i popularne nostalgije ovog grada, i naravno uz sve bio je tu do maksimuma prisutan i onaj poznati imperativ „vidjeti i biti viđen“. Pokazalo se da bolje prilike od „Yammatova“ ove godine ne vidjesmo.

Yammatovo u Laubi (Foto: Tomislav Sporiš)

Bila je to sublimacija koncertnog događanja, generacijskih priča i svih onih godina iz prošlosti kad su se pohodili Kulušić, Lapidarij, Saloon, Kefa i ina nepostojeća mjesta iz ropotarnice minulog gradskog života nekih drugih vremena.

Hoće li biti i drugo „Yammatovo“? Samo je pitanje vremena, jer grad je očigledno željan tuluma takve društvene amplitude.

Yammat FM je sinoć dokazao da ima opakog i sluha i njuha i izvan radijskog etera, kao što je i galerija Lauba, ako se računa i današnji koncert grupe Mercury Rev u ova tri dana od zapadne periferije grada postala epicentar društvenog života.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X