Za IMPALA-u je sporazum francuske glazbene industrije pravi put za streaming reformu

Impala ukazuje na streaming reformu i sporazum francuske glazbene industrije jer isključuje tzv. Pravičnu naknadu, te omogućava brzu i vjernu provedbu odredbi o izvođačkim pravima u EU direktivi o autorskim pravima.

Takozvana ‘pravična naknada’ jednostavno nije pravedna po mišljenju IMPALA-e

Budući da još nekoliko zemalja tek treba provesti Direktivu EU o autorskim pravima iz 2019. na jedinstvenom digitalnom tržištu, IMPALA potiče državne vlasti da u skladu s njezinim tekstom odredbama i uputama vjerno primjene članak 17. i odredbe o izvođačkim pravima.

Direktiva u sebi sadrži puni paket koji u cjelosti štiti izvođačka prava – načelo primjerene i proporcionalne naknade (članak 18. koji je odbacio novo pravo na “pravičnu naknadu”), obveze transparentnosti (članak 19.), mehanizam prilagodbe ugovora (članak 20.) i pravo na opoziv (članak 22).

IMPALA je od početka u potpunosti podržavala ovaj paket, ali se ne slaže s dodijeljivanjem dodatnih prava, kao što su nova prava za kolektivna društva, niti da izvođači dobiju pravo ugovaranja s digitalnim servisima za dodatnu takozvanu “pravičnu naknadu”.

IMPALA podržava francuski pristup strukturiranju njihove lokalne glazbene industrije, koji ima za cilj stvoriti nove vrijednosti i uvjete uravnotežene podjele prihoda od streaminga koje one donesu. Ovaj povijesni sporazum sklopila je cijela francuska glazbena industrija, uključujući umjetnike izvođače i izdavače (s UPFI članom IMPALA-e). Riječ je o jedinstvenom rješenju koje po prvi put kvalitetno definira vrijednost svakog nositelja prava u lancu digitalne glazbe. IMPALA također podržava zahtjeve UPFI-a da se sporazum dopuni shemama koje će pomoći u stvaranju dodatnih vrijednosti za industriju u cjelini i to:

1) jačanjem poreznih olakšica za snimljenu glazbu kako bi se pomoglo povećanju ulaganja

2) uvođenjem novog poreza na ukupan prihod od streaminga, čiji bi se prihod usmjerio prema programima lokalnog Nacionalnog centra za glazbu (CNM) u nove projekte snimljene glazbe i pomoć u financiranju glazbene raznolikosti i umjetničkih poslova.

Nepostojanje “pravične naknade” u francuskom sporazumu naglašava da za to nema mjesta na modernom glazbenom tržištu jer bi se pokazalo pogubnim za svako lokalno tržište. To je nešto što su sve tri institucije EU već odbile u svojim pregovorima u procesu donošenja direktive u dijelu o autorskim pravima.

Unatoč tome, prošlog je tjedna Belgija izglasala zakon kojim se provodi direktiva, u koji je u zadnji tren dodana odredba o “pravičnoj naknadi”, bez konzultacija sa strukom i bez procjene učinka takve odrdebe na lokalno tržište.

Izvršna predsjednica IMPALA-e Helen Smith komentirala je: “Direktiva o autorskim pravima započela je obećanjem snažnog europskog autorskog prava. No, europska autorska prava bit će jaka samo onoliko koliko je i njihova zaštita i jamstvo ako se vlade drže teksta koji je, podsjetimo, rezultat pomno osmišljenog kompromisa i koji uključuje cijeli paket za autore i izvođače (čl. 18-22)” .

Prošle godine, IMPALA je objavila streaming plan u 10 točaka s ciljem povećanja prihoda i stvarnih promjena na tržištu. Plan je isključio “pravičnu naknadu” i umjesto toga pozvao sve izdavače da plaćaju umjetnicima adekvatan i novom tržištu primjeren postotak od prihoda sa digitalnih servisa te zatražio od servisa da uvedu načine za različitu, transparentniju i kvalitetniju raspodjelu prihoda. Povrh francuskog sporazuma, u Švedskoj je ideja o dodatnim pravima putem kolektivnih društava izvođača također odbačena kao nespojiva s autorskim pravom.

Takozvana “pravična naknada” jednostavno nije pravedna po mišljenju IMPALA-e. To ograničava kapacitet izdavača da ulažu u novu glazbu i smanjuje njihove prihode zajedno s prihodima njihovih umjetnika izvođača, kao što je već pokazalo iskustvo u Španjolskoj. Također se ne uklapa u poslovne modele izvođača koji sami objavljuju svoja djela koji su sve češći na modernom glazbenom tržištu.

Helen Smith je nastavila: „Nedavno smo vidjeli u Francuskoj, a također i u Švedskoj da takozvana ‘pravična naknada’ ne dobiva na snazi. Stoga pozivamo države članice da potvrde svoju potporu cijelom paketu prava u direktivi bez ikakvih dodatnih prava koja za posljedicu imaju izdvajanje zemalja, a s njima i cijele njihove lokalne glazbene scene.”

Helen Smith je zaključila: „Maksimiziranje prihoda za umjetnike izvođače razlog je postojanja izdavačkih kuća. Vjerujemo da su rješenja pri ruci kada se industrija okupi kako bi razgovaralo o njima. To je ono što se dogodilo u Francuskoj gdje je postignut sporazum s vrlo širokim konsenzusom nakon mjeseci kolektivnog pregovaranja. To je težak posao i zahtijeva vrijeme, ali to je jedini način da se osigura ravnoteža za sve i očuva krhki i suštinski ekonomski model neovisnih etiketa.”

Ranije ovog tjedna izvršna predsjedateljica IMPALA-e govorila je o tome kako neovisni sektor ima za cilj maksimizirati prihode umjetnika i što vidi kao rješenje, u svom Op-Ed for Creative Industries Newsletteru „Mi ne vjerujemo da je pravična naknada uopće pravedna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X