Zagonetka Jamesa Joycea riješena nakon gotovo sto godina

Izazov – kako prijeći Dublin, a ne proći pored puba – postavljen je još u slavnom ‘Uliksu’, a ovoga je tjedna konačno riješen.

James Joyce 'Uliks'

“Dobra zagonetka bila bi kako prijeći Dublin, a da se ne prođe pored puba”, razmišljao je Leopold Bloom, junak “Uliksa” Jamesa Joycea. Taj zadatak desetljećima je frustrirao Joyceove štovatelje koji su bezuspješno pokušavali ostvariti zadani cilj. Sve dok se nije pojavio programer Rory McCann i konačno uspio!

McCann je godinu dana popisivao sve pubove u granicama Dublina iz vremena pisanja knjige (“Uliks” je objavljen 1922., a nekoliko godina prije toga izlazio je u nastavcima u lokalnim novinama), otkrio je da ih je više od tisuću, a potom su mu mjeseci trebali da izradi mapu grada te u nju implementira algoritam koji će pronaći put kroz Dublin oslobođen pubova. Algoritmu je trebalo 15 minuta.

Rješenje zagonetke predstavljeno je javnosti 16. lipnja kada se u Dublinu obilježava Bloomsday – toga se dana, 1904. godine, odigrava radnja u “Uliksu”.

Rory McCann uopće nije pročitao najpoznatije djelo Jamesa Joycea, ali mu se slavni izazov učinio “jako zanimljivim problemom”. Kad je to riješio, bacio se na novi zadatak – kako proći Dublinom i proći pored što je moguće više pubova.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X