Zagrebački HNK dio projekta Kreativne Europe – ‘Opera Vision’

HNK u Zagrebu jedan je od partnera europskog projekta ‘OperaVision’ te se našao u društvu 30 europskih opernih kuća koje će svoje operne izvedbe snimati, razmjenjivati i prikazivati svojoj publici u izravnim prijenosima, ilitiga, popularnije rečeno, live streamingom.

HNK (Foto: Ines Novković)
HNK (Foto: Ines Novković)

Tako će gledatelji iz Pariza, Londona, Helsinkija, Berlina i drugih europskih gradova moći gledati predstave zagrebačke Opere, a zagrebačka će publika uživati u najnovijim produkcijama europskih kazališta. Projekt ‘OperaVision’ pokrenula je organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala.

Ljubitelji opere i oni koji će to postati, imaju priliku posjetiti novu mrežnu stranicu www.OperaVision.eu – internetsko odredište za opernu umjetnost. Osim snimki predstava, ‘OperaVision’ donosi ljubiteljima opere zbirke raznih video materijala, priča i dokumentaraca povezanih s operom, kao i mogućnost otkrivanja bogatog repertoara umjetnosti glazbe i riječi starog četiri stoljeća. Dio stranice pod nazivom Opera Academy omogućit će pristup raznim izvorima informacija koje uključuju kratke filmove o procesima pokusa kao i razgovre s poznatim opernim umjetnicima. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mlađe publike, njihovim roditeljima i učiteljima sa željom da što bolje upoznaju prekrasan svijet opere.

‘Opera Vision’ također se uključio u obilježavanje Europske godine kulturnog nasljeđa 2018. kojim će dočarati i pokazati svu raznolikost današnje operne europske umjetnosti. Detaljan popis aktivnosti bit će objavljen krajem ove kalendarske godine.

Projekt ‘OperaVision’je temeljen na uspjehu projekta Operna platformakoji je dosad privukao više od tri milijuna gledatelja svih uzrasta. Oba projekta su sufinancirana sredstvima iz EU fondova Kreativna Europa koji osigurava rad ‘Opere Vision’do prosinca 2020. godine.

PROGRAM:

20. 10. 2017. Giuseppe Verdi – „La traviata“, Festival Verdi u Bussetu

28. 10. 2017.Richard Wagner –„Rajnino zlato“, Opera North Leeds

3. 11. 2017. W.A.Mozart –„Figarova ženidba“, Garsington Opera

4.,11. i 18. 11. 2017. Richard Wagner – „Walküre“, Opera North Leeds

24. 11. 2017. Christoph W. Gluck – „Le Cinesi“,Palau de les Arts Valencia

25. 11.; 2. i 9. 12. 2017. Richard Wagner – „Siegfried“, Opera North Leeds

10. 12. 2017. Christoph W.Gluck – „Le Cinesi“, uživo iz Palau de les Artes Valencija

15. 12. 2017.Francis Poulenc – „Razgovori Karmelićanki“, uživo iz teatra La Monnaie de Munt Bruxelles

16., 23. i 30. 12. 2017. Richard Wagner – „Sumrak bogova“, Opera North Leeds

22. 12. 2017. Engelbert Humperdinck – „Ivica i Marica“, Mađarska državna opera Budimpešta

Ostali operni naslovi koji se mogu pogledati: V. Bellini „Sonnambula“, Victorian Opera; Denisov „L’Ecume des Jours“, Oper Stuttgart; Fagerlund „Autumn Sonata“, Finska nacionalna Opera; G. Puccini „Madame Butterfly“, Teatro Real Madrid; G. Puccini „Tosca“ Den Norske Opera Oslo.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X