Zagrebački restoran ‘Mr. Chen’ pobijedio ZAMP na sudu

Pokušaj da ZAMP naplati pristojbu kineskom restoranu za puštanje kineske tradicionalne glazbe dobio je sudski epilog, no u tom epilogu neočekivano je izgubio upravo ZAMP.

Restoran Mr. Chen (Izvor: Facebook)

Za službenika ZAMP taj 7. travanj 2017. bio je dan kao i svaki drugi, ušao je u lokal, utvrdio da lokal ima zvučnike i da iz njega izlaze zvukovi, tj. glazba. Utvrdio je potom da je u kineskom restoranu „Mr. Chen“ u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, te zatražio od  zatečenog zaposlenika da potpiše zapisnik da svira glazba u prostoru koji dotad nije plaćao mjesečnu pristojbu ZAMP-u, što je ovaj objeručke odbio, kako piše Jutarnji list.

Potom je slijedila prijava za prekršaj prema Zakonu o autorskom pravu, te pokrenut prekršajni postupak.

Na sudu je vlasnik Wenzi Chen rekao da u restoranu puštaju isključivo staru kinesku tradicionalnu glazbu, nekad s CD-a, nekad s interneta, te da za to plaćaju naknadu u Kini. Uz to je naveo da HDS ZAMP ne štiti kinesku tradicionalnu glazbu.

Iako je predstavnik ZAMP-a tvrdio da ZAMP ima punomoć svih domaćih i stranih autora i da je ovlašten štititi glazbena djela autora čak i iz Kine i da za to imaju potpisan ugovor sa sličnim društvom u Kini, sud je tražio iskaz i službenika ZAMP-a koji je išao u kontrolu i prijavio restoran „Mr. Chen“.

Kako navodi Jutarni list, njegov iskaz je sud ocijenio „neistinitim i neuvjerljivim, a kontrolu nestručnom, nedovoljno detaljnom i neuvjerljivom“, iz razloga jer nije utvrdio koja se vrsta glazbe i autorskih djela puštala na razglas, kao ni o kojim autorima i pjesmama je bila riječ da bi se moglo govoriti o prekršaju, te je za sada nepravomoćno odbačena tužba.

Tako je „Mr. Chen“ ujedno postao i prvi lokal u Hrvatskoj koji je sudskim putem porazio ZAMP po pitanju mjesečnih naknada za puštanje glazbe u lokalima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X