ZAMP u prošloj godini prikupio 104,6 milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja i Služba ZAMP objavili su izvješće za 2013. godinu. Ukupno prikupljene autorske naknade bilježe blagi porast u odnosu na prethodnu godinu te iznose 104,6 milijuna kuna, što je otprilike na razini 2011. godine.

  •  
  •  
HDS ZAMP - Godišnje izvješće za 2013.

Od onih emitiranih u medijima do izvedenih na koncertima ili priredbama, stručna služba zaštite autorskih muzičkih prava evidentirala je preko 8,1 milijun izvođenja za 238.460 autorskih djela.

Kao i obično, najveći dio naknada prikupljen je na ime prava javnog priopćavanja: 93,3 milijuna kuna. Dok su naknade prikupljene od radijskih i televizijskih postaja te kabelskih operatera i poslovnih korisnika (hoteli, ugostitelji, trgovački objekti i sl) podjednake onima prošle godine, ohrabrujući skok vidljiv je u razredu koncerata gdje prikupljena naknada iznosi 7,4 milijuna kuna u odnosu na 5,3 milijuna iz prethodne godine. U stabilnom je porastu i broj poslovnih korisnika glazbe pa on na kraju 2013. iznosi 42,5 tisuće.

“Osjetno više koncerata u odnosu na prethodnu godinu; više poslovnih korisnika glazbe i sve uređeniji odnosi na tržištu, kako stranom tako i domaćem – to su osnovni razlozi za blagi rast prikupljenih naknada. Imajući u vidu gospodarsku situaciju, ovakav rezultat ocjenjujemo vrlo dobrim, uz dodatnu tendenciju rasta širenjem na digitalne, online glazbene servise u 2014.”, ističe glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Na ime prava mehaničke reprodukcije prikupljeno je 6 milijuna kn – u odnosu na 4,9 za 2012. godinu. Klasična diskografija nastavlja pad pa je tako na ime autorskih naknada prikupljeno 1,14 milijun kuna u odnosu na 1,17 prethodne godine. Dolazak digitalnih servisa i njihov utjecaj na iznos naknada trebao bi se značajnije osjetiti sljedeće godine.

Iz inozemstva je, od sestrinskih društava koja na svojim teritorijima prikupljaju naknade za hrvatske autore i nositelje prava, prikupljeno 5,2 milijuna kuna – što je također blagi rast u odnosu na godinu prije.

Domaći autori koju su ostvarili najveću zaradu od autorskih prava prošle godine su (abecednim redom imena): Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić.

Na prvoj poziciji najizvođenijih domaćih skladbi u medijima prošle godine je pjesma ˝Suze nam stale na put˝ autora Predraga Martinjaka u izvedbi Massima, dok je najčešće emitirana strana skladba bila „Get Lucky“ u izvedbi Daft Punka i Pharrella Williamsa.

Nakon odbitaka za socijalnu i kulturnu namjenu te odbitka troškova poslovanja službe, ukupna svota honorara koja se dijeli na više od 98 000 domaćih i stranih autora te nositelja prava iznosi 72,4 milijuna kuna. Osim što su osnovni životni prihod stotinama hrvatskih autora i njihovim obiteljima, raspodijeljena sredstva HDS ZAMPa osiguravaju poslovni razvoj hrvatskog kreativnog sektora i u njemu djelatnih malih poduzetnika, obrta i tvrtki.

Predsjedništvo HDS-a je 2013. za vlastite umjetničke projekte izdvojilo 3 000 000 kuna. Uz to, sukladno Zakonu, financirali su se i nezavisni umjetnički projekti izabrani na natječajima. Za njih je izdvojeno preko 900.000 kuna i to od sredstava iz naknade za prazne medije (BTL), iz naknade za tradicijsko stvaralaštvo, iz fonda “Rudolf i Margita Matz”, te putem natječaja International – stoji u izvješćuHDS ZAMP-a.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X