Zašto je fanove Nirvane najlakše, a Coldplaya najteže odvući u krevet?

Zato što je tako zaključio internetski servis Tastebuds.fm, koji spaja ljude na temelju njihovih glazbenih preferencija.

Glazba i seks: Postoji li veza?

O tome sigurno niste razmišljali dok ste popunjavali leksikone svojih prijateljica, no ono što slušate otkriva koliko ste „laki“ ili „komplicirani“. S tim da obožavanje Samanthe Fox ili Severine ne znači baš da biste voljeli postati pornoglumac, u tom slučaju imate samo problem s lošim glazbenim ukusom. Kako ispada, što „mekšu“ muziku volite, to će vas teže biti nagovoriti na seks na prvom spoju.

Do tog su zaključka došli na Tastebuds.fm, podružnici popularne glazbene društvene mreže Last.fm, koja se specijalizirala za spajanje parova na temelju njihovih glazbenih uzora. Drugim riječima, upišete li u tražilicu primjerice „pearl jam croatia“, dobit ćete osobu suprotnog ili istog spola s kojima bi za početak imali zajamčenu barem jednu zajedničku stvar o kojoj možete pričati na prvom susretu – obožavanje opusa Eddieja Veddera i njegovog društva. A dalje kako bude.

No, na Tastebudsu su se dosjetili da naprave kvaziznanstveni eksperiment i svojim su korisnicima poslali upitnik kako bi provjerili koliko su spremni ići na prvom spoju, te su taj podatak spojili s omiljenom grupom svakog pojedinog ispitanika. Javilo se njih 408 s odgovorima. Ispalo je da su fanovi Nirvane najčešće voljni nakon romantičnog izlaska otići u stan „na kavu“, dok bi obožavatelji Coldplaya u najvećem broju bili zadovoljni i sa zanimljivim razgovorom i ni sa čim više. Barem za prvi put.

Rezultati istraživanja u grafičkom prikazu (Tastebuds.fm)

Prema dobivenim brojevima, potencijalni kandidati za seks nalaze se još među fanovima Metallice i Linkin Parka, oni koji su se zakačili na Beatlese i Rihannu su u neodlučnoj sredini, a osim kod konzumenata Coldplaya, dosta ćete  se morati truditi i oko obožavatelja Lady Gage i Katy Perry. Što glazbeni žanrovi postaju žešći, to je mogućnost snošaja izglednija.

Bi li ovakvo istraživanje nekoga trebalo uvrijediti ili mu laskati? Anketa je bila anonimna, ali većina medija koji su je prokomentirali, pretpostavljaju da su oni čiji su odgovori skloniji „kavi u stanu“ većinom muškarci, budući da njih uglavnom ne bi trebalo dugo nagovarati niti u slučaju da su ludi za Backstreet Boysima. Primijećeno je i da je u upitniku izostavljeno ime Justina Biebera, jer prljave misli koje bi se odnosile na njihove fanove uvelike bi bile ilegalne.

Autori ankete ističu da ne žele tvrditi da su Nirvana fanatici svi redom nimfomani, već samo da njihovo istraživanje može poslužiti kao savjetodavni vodič koji će vam pomoći da „znate na čemu ste“.

Onda, što slušate?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X