Zaum: Što više mudrosti možemo dodati, to su nam životi ispunjeniji

Kanadski doom metal bend Zaum privukao je pažnju scene objavom debitantskog albuma ‘Oracles’ 2014. godine. Potom su uslijedili brojni nastupi ovog dvojica iz New Brunswicka kojeg čine multinstrumentalist i pjevač Kyle Alexander McDonald i bubnjar Christopher Lewis. Zaum u srijedu 26. listopada dolazi na pozornicu Vintage Industrial Bara, a tim povodom smo popričali s idejnim pokretačem i osnivačem Kyleom Alexander McDonaldom.

Zaum čine Kyle Alexander McDonald i Christopher Lewis (Foto: Zaum/Facebook)
Zaum čine Kyle Alexander McDonald i Christopher Lewis (Foto: Zaum/Facebook)

Velimir Hljebnikov i Aleksej Kručonih bili su ruski futuristi koji su definirali ime Zaum. Kad vam se po glavi počela vrzmati ideja tako nazvati bend i naravno koliko vas općenito inspirira period ruskog futurizma?

Kyle Alexander McDonald: Ime je koincidencija u terminima i značenju. Ustvari je to ime kojeg sam se sjetio 1992. godine i koristio ga kao svoj alias tj. pseudonim. No s druge strane sam prilično educiran ruskim futuristima. Zaum je tako koincidencijska realnost u kojoj se prepliću zvučne vibracije i priče koje one prate.

U vašoj glazbi su prisutni zvuci sitara i didgeridooa. Što vas je inspirialo da ih upotrijebite?

Kyle Alexander McDonald: Dugo me privlači zvuk starog svijeta Srednjeg i Dalekog istoka. Ta meditativnost koju posjeduje. Jednostavno se ta ljubav preklopila s ljubavi koju gajim spram doom metala i eto ga!

Kao da tražite doom iskustvu u svakom zakutku svijeta. Nije vam stran ni mongolijski način pjevana iz grla. Što vas trenutno privlači, što ste otkrili ili otkrivate?

Kyle Alexander McDonald: Volim glazbu s dubinom. Glazbu koja posjeduje u sebi eksperimentalni karakter, ali i melodiju, te ljepotu uklapanja prirodnih zvukova koji nas svakodnevno okružuju. Također sam i veliki obožavatelj jazz glazbe. Iza sebe imam dvadeset godina karijere kao inženjer zvuka, stoga mislim da sve to zajedno čini pozadinu i temelj za sve ono što me privlači i što odabirem slušati.

Zašto glazba Zauma daje puno prostora drevnim civilizacijama? Vjerujem da vas njihova povijest i osobno preokupira.

Kyle Alexander McDonald: Smatram da je svijet nevjerojatno i ogromno mjesto. Postoji toliko toga što pada u zaborav i nestaje svakim danom. Pronašao sam interesantnim otkriti što više drevnih kultura i njihov način života što je više moguće i staviti ta gledišta u jedan novi spin po vlastitoj zamisli. Povijesne činjenice također. Veliki sam obožavatelj i misterija, tako da Zaum sve to objedinjuje. Što više mudrosti možemo dodati, to su nam životi ispunjeniji.

Mislim, u glazbenom segmentu puno eksperimentirate i okrenuti ste budućnosti. U tekstovima ste u dalekoj prošlosti. Zašto je stvarnost izvan fokusa Zauma?

Kyle Alexander McDonald: Mogu reći da je Zaum fokusiran na daleku prošlost iz razloga jer nam to pomaže oblikovati perspektivu. Zaum je nešto poput vremenskog stroja koji vas šalje daleko u drevnu prošlost. Sadašnjost i budućnost nisu isključene, ali još nisu razmatrane.

Vaša glazba posjeduje i dosta elemenata psych rocka. Kako vi doživljavate magiju kad se psihodelija stopi s doom metalom?

Kyle Alexander McDonald: Nekad ima više psihodelije, nekad manje. Doom metal nam je općenito interesantan i teško mi je odgovoriti zašto je toliko poseban, a opet možda se ‘hladno tehnički’ to da definirati time da je spoj psycha i dooma bliži drone metalu kojeg više preferiramo od tech metala.

Pa dokazujete da je doom također plodno područje za eksperimente.

Kyle Alexander McDonald: Obzirom da je tempo spor postoji puno vremena i prostora kako bi se kreirale ‘vibracije dubine’. Volim ljude koji su otvoreni prema glazbi i mislim da obožavatelji dooma imaju tendenciju biti puno više nego što što su, recimo, fanovi drugih područja metala.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh