Završen jubilarni Demofest: Spektakularna proslava 10. rođendana, zagrebački bend osvojio 2. mjesto

Deset godina glazbene čarolije kojom od anonimnih glazbenika nastaju prepoznatljivi bendovi, 120 mjeseci borbe za vlastiti opstanak i napredak čitave kulturne scene, desetljeće povezivanja umjetnika i posjetitelja iz cijelog svijeta oko zajedničkih vrijednosti – sve je to stalo u ovogodišnji Demofest. Ovaj najveći regionalni festival demo bendova i domaćin odličnih koncerata, održao se ovaj vikend u Banja Luci

10. Demofest (Foto: Promo)
10. Demofest (Foto: Promo)

Ona prava eksplozija energije, uspomena i emocija događala se u publici, koja je ispunila svaki kutak tvrđave Kastel i oborila sve rekorde festivala. Posjetitelji su na vrhuncu same večeri pozdravili nove pobjednike Demofestovog natjecanja za demo bendove – grupu Slonz iz Šapca, koja je osvojila snimanje i produkciju debitantskog albuma, dok su drugo mjesto osvojili Tyger Lamb iz Zagreba, a kao nagradu su dobili glazbenu opremu u vrijednosti 2.000 eura. Trećeplasirani Wolfram iz Novog Sada, osvojio opremu u vrijednosti od 1.000 eura.

Iz zagrebačkog benda Tyger Lamb priznaju da su se prijavili u posljednjem trenutku te da zbog jake konkurencije nisu mislili da će proći u finale: “Došli smo prezentirati svoj rad i šokirali smo se prolaskom u finale, a kamoli osvajanjem drugog mjesta. Demofest je odlična prilika koju smo iskoristili da se predstavimo široj publici i svakako najbolji mogući početak za svaki bend, a ujedno smo se dobro proveli u ugodnom društvu domaćina i ostalih posjetitelja.“

Ovogodišnji Demofest bio je svojevrsna kulminacija desetogodišnje glazbene priče; od neuobičajeno ambicioznog demo festivala, u jednom periodu suočen s gašenjem, dovelo je do pokretanja masovnih akcija za njegovo održavanje. Prije svega je bilo vidljivo na Basstion bini od početka finalnog natjecanja, jer je na tisuće posjetitelja pristiglo s ciljem da podrže 10 finalista. Na Beton bini sve je postalo jasno u trenutku kada su demo bendovi na manju binu festivala privukli toliko publike da nije bilo mjesta za sve zainteresirane.

10. Demofest (Foto: Promo)
10. Demofest (Foto: Promo)

Emotivno najsnažniji trenutak dogodio se na Basstion bini, kada su na nju stupili bendovi ZAA i M.O.R.T. i zajedno izveli pjesmu “Ne odustajem”, novu himnu Demofesta. Dvije grupe koje su najbolji primjeri Demofestove glazbene čarolije i utjecaja ovog festivala na domaću glazbenu scenu, upravo su pobjedama na Demofestu izašle iz anonimnosti, postale nove regionalne zvijezde i došle do točke da publika zajedno s njima pjeva svaki stih hitova “Irie & Kool” i “We”, odnosno “Na cesti” i “Plamen što kriješ”.

Ove godine bilo je 50 natjecateljskih bendova, a čak 12 bendova dolazi iz Hrvatske pa su tako uz drugoplasirani Tyger Lamb na glavnoj, Basstion bini ovogodišnjeg Demofesta, natjecali se: Bad Mashrooms, Disco Occulto, Harvo Jay, Ischariotzcky, Neće to na dobro, Pale Origins, Slow Motion Suicide, i Detroit Groove Gang, a bendovi koji su svirali na Beton bini su: MamurlooK, Polarity of Life i Kraya.

Pored natjecateljskog dijela za demo bendove posjetitelji su mogli uživati i u koncertima poznatih domaćih i stranih izvođača poput Dubioze Kolektiv, Ede Maajke, Lačnog Franza, Freemasonsa, Rudimentala, Markyja Ramonea i mnogih drugih, a koji imaju poseban značaj na mlade sudionike festivala. Primjerice, Dubioza kolektiv koja je sa svojim izvedbama doslovno tresla Kastel, osim vrhunske svirke imali su i fantastičnu komunikaciju s posjetiteljima, s kojima su se često šalili i izvodili zajedničke koreografije. Upravo je Dubioza kolektiv mladim bendovima pružila najbolji mogući primjer istinski kompletnog nastupa.

Ovaj mali festival iz Banjaluke za jedno desetljeće ucrtao se na svjetske festivalske mape, a mnoge mlade glazbenike iz garaža i podruma izvukao na veliku scenu te samim time obećava puno toga pred početak drugog Demofest desetljeća.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X