”Žbice’ smo napravili po principu: nema principa i boli nas briga’

E pa došlo je vrijeme za predaju i to ne polaganu nego blitzkrieg. Kandžiju raspeti sms intervjuom, e to je biznis case za sve one koji će 2030. prekopati vremenske mašine i skužiti kako je sve o’šlo u milu materinu i kako je zapravo bilo super vrijeme kad smo znali pisati i pričati i družiti se dimnim signalima. Tko ne pročita što je htio neka ga ode provjerit uživo, još uvijek je zabavan i ima smisla big time. A i novi album „Zlatne žbice“ je tu. Old school, new rules. Kick it.

Kandžija na snimanju spota za pjesmu 'Rodbina'

Izvođački si Kandžija, privatno Stjepko Galović, na društvenoj mreži nema ti imena i prezimena nego je Đuro Nonamer, je li ti privatnost ugrožena da ti nema imena ili koji je motiv tih drugih nadjevaka?

Kandžija: Ma ne znam ni sam, imam tisuću nadimaka, to je neko repersko sranje, valjda. A sto se privatnosti tiče nađite me svi na FB-u, imam sliku leteće svinje sto drži pištolj, inače oib mi je 075368943579 a br. osobne 965357990, svaki dan prolazim pored pekare Babilon oko 19 sati, ja bih želio ostati anoniman.

Koji ti je background, u smislu odakle potječeš, neglazbeno i koji su korijeni, što si radio prije nego si postao Kandžija s “Narodnjacima” i tako dalje?

Kandžija: Misliš odakle su moji i to? He, he, ustvari sam dušman i to veliki, he, he. Ma studirao sam pravo jedno vrijeme i nije mi išlo i zapravo sam se tražio malo i bilo je ili krek ili RnB, jbg.

Koncertni ti. Što znači konkretno biti Kandžija u Rvackoj 2009. u brojkama i ilustracijama? A što znači recimo četiri godine kasnije i tekuće godine? Koliko je to teško, ili lagodno skupljati kruh na terenu izvođaču tvog profila koji ima opciju i benda i DJ-a, ali konkretno u brojkama – je li to preživljavanja i navlačenje za rukav za angažmane, ili se dadne pristojno živjeti?

Kandžija: Prije je bilo lakše i više para, a da bi nešto napravio ovdje moraš bit i pjevač, menadžer, izbacivač, vozač, sve. Svi najbolji bendovi koje gledate imaju dobar marketing, čak i ako su im pjesme govance.

Što je to sa Slavonijom i repom, a da nije šećerna…General Woo, Krankšvester, ti… s druge strane umjetnik nekad znan pod imenom Shorty ili umjetnik s lančićem poznatiji kao Berny. Gdje krene po dobru, a gdje po zlu?

Kandžija: Shorty i Berny su normalni Hrvati, Kranksvesteri, Woo, Toxara i ja samo kvarimo vašu mladež, „Zlatne žbice“ is for d čildren, d fjucr. Nekom je zlo dobro, a nekom dobro zlo, tako da kako kome. Da nitko ne želi čuti i jedno ili drugo ne bi ni postojali tako da sve s razlogom.

Škoro ili Bare? Isto po slavonskom principu možeš li na dva praktična primjera i krajnosti objasniti ostatku Rvacke što je to specifično za taj glazbeni dio domovnice. Ima tu densa od Colonie. I fenomen dugokosih retro hard rockdrkera od Opće Opasnosti do Zorana Mišića. Tko je puštao Whitesnake u vodu i smiješao u kulen?

Kandžija: Bare naravno. Ne znam ni ja odakle im Whitesnake ili Bjelouške, mislim nije da me briga ili da imam nešto protiv tog, al’ ‘ko da nisu imali televizor. Valjda negdje vrijeme ide sporije. Sigurno ima publike čim ljudi rade aktivno.

I cover bendovi, one motorijade, this, that… Kako to da u rap svijetu nema te “obradit ćemo politike” toliko istaknuto?

Kandžija: Kog bi obrađivali? Pablik enemi na motorijadi. Zamisli? Previše riječi, previše crni. A vidio sam par bendova da obrađuju TBF, tako da ‘ko zna, možda će biti cover bendova.

Obzirom da na novom albumu imaš masu featuringa unutra su i neki široj javnosti relativno nepoznati likovi, primjećuješ li nova imena na sceni? Sve to sporo bude i relativno se prelagano razvija… Ima li osim Fil Tilena itko od lega vrijedan pažnje? I odakle njemu onolika klik-armija na YouTubeu – preko milje i pol je čini mi se, jel’ to realno?

Kandžija: Ima likova, npr. u Vinkulji Deyo, Brka stari lisac, pa Siky koji radi bitove. U Zg onaj mali Pendrek, pa Tilen kog si spomenuo. Ali treba radit. Danas je sve brže, al’ opet za nešto više treba kontinuitet. Što se klikova na jutubu tiče ne znam što je realno, al’ ako vam je to bitno, ne morate ni radit’ mjuzu. Ima video sa ženom što ne zna natenkirat’ auto – 9 milijuna gledanja, a nije ni spot, ni pjesma, ni bitno, ni ništa brate, da je to bitno, mi bi vjerojatno propali jer nemam nešto gledanja.

Kad zatvoriš krug live promocija na terenu s novim albumom što i kako dalje? Postoji li Eurovizija Kandžije ili je Regiovizija i Rvatkovizija uglavnom?

Kandžija: Domaće, iako sam razmišljao možda i na engleskom, a možda i na švapskom.

Prijašnje Raspelo: Sara Renar: Ne osjećam depra party, čini mi se da se pojavljuju novi zanimljivi autori

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X