Zbog pjesme ‘China Girl’ u Velikoj Britaniji krenule priče da je David Bowie bio rasist

Uzrok tome bilo je subotnje BBC-ijevo puštanje snimke Bowiejevog legendarnog koncerta održanog na Glastonburyju 2000. godine, dakako u čast njemu i najvećem britanskom festivalu koji ove godine pauzira zbog pandemije koronavirusa.

David Bowie i Geeling Ng u video spotu pjesme ‘China Girl’

Bowiejeva pjesma “China Girl” iz 1983. bila je na set listi koncerta održanog u Glastonburyju i nije trebalo dugo čekati kad je došla na red da na Twitteru počnu iskakati opaske “da tu ima nečeg rasističkog”. U jeku Black Lives Matter pokreta zbog kojeg se ubrzano mijenja krajolik kulturne ostavštine zapadnog svijeta posljednjih mjesec dana, tj. kad se ruše spomenici nekadašnjim robovlasnicima, dok poznati pišu isprike po društvenim mrežama zbog svojih nekadašnjih životnih i profesionalnih epizoda koje bi imalo mogle mirisati na rasizam, dok se s televizijskih servisa uklanja sadržaj koji se tiče rasizma i robovlasništva – bile to epizode humorističkih serija ili filmski klasici, dok bendovi mijenjaju imena kako bi izbjegli eventualne pogrome na društvenim mrežama, ispalo je da je bila dovoljna mala iskra na Twitteru da bi se počeo ljuljati i status velikog Davida Bowieja.

No ovog puta eventualni požar nemjerljive štete krenuli su gasiti novinari. U The Telegraphu je čvrsto i nedvosmisleno u obranu lika i djela Davida Bowieja stao Ed Power i to već žestokim nedvosmislenim naslovom: “Oprosti probuđena ruljo, ali “China Girl” ne čini Davida Bowieja rasistom”.

Dakako, Ed Power nije skrivao Bowiejevu fascinaciju Trećim rajhom iz 1970-ih, koju je pjevač osobno potvrdio u intervjuu za Playboy 1976. kad je rekao da je Adolf Hitler bio prva rock zvijezda, no kako je i sam Bowie tada rekao ta fascinacija je više išla u estetskom smjeru i činjenici da su njemački nacisti prije Drugog svjetskog rata tražili Sveti gral na teritoriju Engleske (baš u Glastonbury, op.a.), a nipošto zbog organiziranog genocida nad drugim narodima.

Kako Power nadalje objašnjava, u vrijeme kad je Bowie radio “China Girl” kao i album “Let’s Dance” s velikim crnim autorom Nileom Rodgersom iz grupe Chic, koji definitivno nije bio jedini crni glazbenik s kojim je stvarao taj album, nipošto nije moglo imati veze s bilo kakvi rasizmom. Dapače, u to vrijeme je Bowieju rasizam smetao, a kasnije još više, ako se uzme u obzir njegov brak s Imam Abdulmajid s kojom se vjenčao 1992. godine.

Na cijelom “Let’s Dance” albumu, “China Girl” je možda jedina pjesma iz koje se iščitava jača društvena kritika, ali ne istoka, već upravo zapada i zapadne civilizacije. Pjesma je u jednom trenutku pokrenula i lavinu dušebrižničkih skandala kad se pojavio spot na MTV-iju, ali ne zbog tekstova pjesme (koje je, usput kazano, napisao Iggy Pop), već zbog scena Bowijevog vođenja ljubavi na plaži s Geeling Ng, novozelandskom glumicom i modelom kineskog porijekla.

“Pjesma ‘China Girl’ bila je Bowiejev napad na ono što bi se danas nazvalo ‘privilegija bijelih’. Bowie je u naraciji ‘bijeli spasitelj’ koji gaji fetiš prema ‘drukčijosti’ svoje azijske ljubavnice. To je komentar upućen zapadnom imperijalizmu, kulturnom i u bilo kojem drugom obliku i njegova sklonosti fašizmu postaje sve mračnija kako nadolazi tekst.” – napisao je Ed Power zaključujući kako oni koji pokušavaju optužiti Bowieja za rasizam ne znaju apsolutno ništa o tom umjetniku, a kamo li o pozadini pjesme “China Girl”.

Mi se samo pridružujemo komentaru u smislu tko zna što čeka Iggyja Popa kad se otkrije da je on autor teksta pjesme “China Girl” ili pak kad neki otkriju ovu Bowiejevu pjesmu:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X