Zbog seks skandala Švedska akademija ove godine neće dodijeliti Nobelovu nagradu za književnost

Jutros je (4.svibnja) Švedska Akademija obznanila javnosti da se, zbog seksualnog skandala, ove godine neće održati dodjela Nobelove nagrade za književnost.

Horace Engdahl pri Švedskoj akademiji objavljuje ime laureata Nobelove nagrade za književnost 2008. godine (izvor: Wikipedia)

Po prvi put od 1949. godine tajni žiri ove jeseni neće proglasiti laureata prestižne literarne nagrade  nego će, umjesto toga, otkriti dvojicu pobjednika 2019. godine. Odluka, objavljena jutros, stiže nakon serije optužbi za seksualno uznemiravanje i napastovanje usmjerenih prema Jean-Claude Arnaultu, bračnom partneru pjesnikinje Katarine Frostenson koja je ujedno i članica Akademije.

Akademija je odlučila kako će “s obzirom na trenutačno smanjen broj Akademije i narušeno povjerenje u Akademiju” ove godine otkazati dodjelu Nobelove nagrade za književnost.

“Aktivni članovi Švedske akademije su, naravno, potpuno svjesni činjenice da trenutačna kriza povjerenja postavlja visoke buduće standarde koje moramo zadovoljiti. Smatramo da je potrebno uzeti vremena da se povjerenje javnosti u Akademiju ponovno vrati prije nego uopće možemo obznaniti novog laureata. Činimo to iz poštovanja prema prethodnim ali i budućim laureatima, Nobelovoj zakladi ali i široj javnosti”, izjavio je Anders Olsson, privremeni tajnik Akademije.

Nakon što su optužbe protiv Arnaulta objavljene još u studenom, tri člana osamnaestočlanog žirija koji bira laureata Nobelove nagrade za književnost podnijela su ostavke na dužnost nakon što Akademija nije otkazala povjerenje Katarini Frostenson. Arnault je također već bio optužen da je pustio informacije o 7 bivših nobelovaca prije nego je Akademija uspjela objaviti rezultate.

Stalna tajnica Akademije, Sara Danius podnijela je ostavku 12. travnja, nakon masovnih prosvjeda u Švedskoj kojima se, između ostalog, upozorava i da Frostenson trpi posljedice na račun nedoličnog ponašanja njezinog bračnog partnera.

Članstvo u tijelu Akademije, koju je 1786. godine utemeljio švedski kralj Gustav III, namijenjeno je za čitavi život, člana koji odstupi iz Akademije može se zamijeniti tek kada ovaj umre tako da je u Akademiji već sada ispražnjeno nekoliko stolica. Nakon serije ostavki, švedski kralj Carl XVI Gustaf već je obećao promijeniti statut Akademije koji bi dopustio imenovanje novih članova koji bi zamijenili ove koji su podnijeli ostavku na dužnost.

S desetak aktivnih članova u žiriju od 18 osoba, Akademija je jutros priopćila kako, u narednih godinu dana, planiraju provesti reviziju vlastite operativne prakse, obnoviti članstvo, modernizirati statut i pojačati kontrolu nad pitanjima “sukoba interesa i curenja informacija klasificiranih kao tajna Akademije”.

Nobelova nagrada za književnost nije dodijeljena u 7 navrata od njena pokretanja 1901. godine, iako nikada zbog skandala. Nagrada nije dodijeljena 1914., 1918., 1940., 1941., 1942., 1943., tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata i 1935. zbog razloga koji nisu otkriveni. Akademija je također bila  “suzdržana” 1915., 1919., 1925., 1926., 1927., 1936. i 1949. zbog “nedostatka adekvatnih pobjednika”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X