Živa voda, Rundek i Capri u Vinylu – novo glazbeno čitanje ‘Trećeg svijeta’

Ne nedostaje domaćoj impro sceni kvalitetnih aktera, već momenti kad ista privuče pažnju publike na sebe persuazivnim iskoracima. Jedan takav moment zbio se sinoć u klubu Vinyl koji je tom prigodom bio pun k’o šipak.

Živa voda – ‘Treći svijet’ revisited u Vinylu (Foto: Zoran Stajčić)

Nastupao je improvizacijski sastav Živa voda u kojem djeluju pripadnici najmlađe generacije domaćih glazbenika u tom segmentu; Mak Murtić, Roko Crnić, Nenad Kovačić, Maja Rivić, Leo Beslać i Luka Čapeta, kojima po programu kluba redovno pripada posljednji utorak u mjesecu. Sinoć je ponedjeljak bio iznimka, kao što je bila iznimka i koncepcija cijelog nastupa.

Živa voda zacrtala je sebi zahtjevan zadatak reinterpretacije ponajboljeg albuma grupa Haustor „Treći svijet“ i to u cijelosti po albumskom redoslijedu pjesama. Smionost tog jednovečernjeg iskoraka pokazao se ne samo kao magnet za publiku, već i za dvojicu originalnih protagonista – Darka Rundeka i Damira Pricu Kafku – Caprija, i time su ispunjeni svi preduvjeti za jednu neobičnu i nezaboravnu večer. Dakako, ne treba iz vida izgubiti i Vedrana Peternela, voditelja programa Vinyla, ujedno i spiritusa movensa konkretno ove reinterpretacijske akcije.

Darko Rundek (Foto: Zoran Stajčić)

Iako zadatak članovima Žive vode nije bio nimalo lak i ako se uzme u obzir da se sve odvijalo po prvi put pred očima i ušima publike, nije bilo nekog primjetnog grča, već se sve odvijalo u improvizatorskom opuštenom tonu, posebice u pauzama između pjesama kad se dio glazbenika razmještao po maloj pozornici i uzimao nove uloge, u prvom redu Roko Crnić koji je čas bio basist, čas glavni vokal.

„Neobičan dan“ krenuo je polako i meditativno s ezoteričnim vokalom Maje Rivić, pjevačice koja je donedavno bila u Londonu i čija se predivna nijansa glasnica može prepoznati na kilometre. Pjesma u takvoj ‘prozračnoj’ izvedbi bila je dobra startna pozicija za zagrijavanje sastava tako da je „Zadnji pogled na Jeršaleim“ donio više groovea, a time i više odobravanja iz redova ionako raspoložene publike. Nenad Kovačić na bubnjevima i perkusijama je potom ispod „Babilonskih baklji“ podastro suspergnuti dub, dok su se bendu priključili Rundek i Capri, što je ujedno bio i po izvedbi i reakcijama vrhunac prvog dijela koncerta.

Živa voda – ‘Treći svijet’ revisited u Vinylu (Foto: Zoran Stajčić)

„Patuljci u vrtu“ i „Radnička klasa odlazi u raj“ donijeli su progresivne rekonstrukcije originala, Capri više nije silazio s pozornice, a saksofonska komunikacija koju je ostvarivao s puno mlađim Murtićem jednostavno je bila čarobna u svojoj ravnopravnosti, emotivnom i sviračkom naboju u trenucima kad bi ukrstili sola. Iako je cijeli koncert bila riječ o nadahnutim i produženim verzijama originalnih pjesama, „Donje strane munje“ i „Skriven iza lažnih imena“ došle su nekako prebrzo i najavile skorašnji kraj zanimljivog impro eksperimenta. Rundek se opet bio uključio u izvedbu, a bilo je simpatično kad je shvatio da je zaboravio tekst pa je došao do Maje i virkao u tekstove na njenom stalku za note. Pjesma „Treći svijet“ osim što je očekivano bilo posljednja katarza službenog dijela nastupa, donijela je i zanimljivu Majinu improvizaciju u završnici kad je u nju utkala gotovo svaki refren ili rezonantne glavne naglaske iz sedam prijašnje izvedenih pjesama.

Publika je nakon toga bila uporna u traženju repeta. „Svirajte sve ponovno“, čuli su se neki povici, nakon čega su se na bisu još jednom upalile „Baklje“, ali dakako u drugačijem aranžmanu. Tko kaže da ponedjeljak u koncertnom pogledu ne može nekad biti neobičan dan?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X