‘Zoran, moj nećak idiot’ otvorio 11. Zagreb Film Festival

Projekcijom filma ‘Zoran, moj nećak idiot’ u dupkom ispunjenoj dvorani kina Europa otvoreno je jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Ceremoniju otvaranja započeli su direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Otvorenje 11. Zagreb Film Festivala

“Jedanaesti  Zagreb Film Festival je pred nama. Pripremili smo za vas stotinjak filmova u deset različitih programa. Uz uobičajene programe, spremili smo nekoliko novih i zanimljivih programa. Svakako trebamo spomenuti i edukativni dio festivala, našu Industriju na kojoj će sudjelovati gotovo sto polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva”, izjavio je Boris T. Matić.

“Cijeli program će se održavati na već uobičajenim mjestima s tim da ove godine dokumentarne filmove prikazujemo na još jednoj gradskoj, nama novoj lokaciji – u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Sve u svemu, očekuje nas osam dana prepunih projekcija, predavanja, predstavljanja, druženja i dobre zabave”, dodao je Hrvoje Laurenta.

Potom je festival otvorio Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. “Dobrodošli u Zagreb, 28. europsku kulturnu metropolu. Na zadovoljstvo svih Zagrepčana i Zagrepčanki otvaramo još jedno, novo izdanje Zagreb Film Festivala! Kao i prijašnjih godina, ovaj festival vam donosi ono najzanimljivije od debitantskog autorskog filma. Ovim putem zahvaljujem svim autorima, producentima i svima ostalima koji Zagreb svakodnevno pretvaraju u europsku filmsku kulturnu metropolu!”, izjavio je Milan Bandić i time proglasio festival otvorenim.

'Zoran, moj nećak idiot'

Prije nekoliko godina Hrvatska udruga producenata na Zagreb Fim Festivalu oformila je stalnu godišnju nagradu ‘Albert Kapović’ u spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Spomenuta nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule u radu u području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nakon Martine Petrović, Hrvoja Hribara, Siniše Juričića, ove godine nagrada je pripala Ankici Jurić Tilić. ‘Zagonetni dječak’,’ Koko i duhovi’,’ Majka asfalta’,’ Ćaća’, ‘Crnci’,’ Kino Lika’. Mnoštvo debitanata. Renesansa dječjeg filma. Sve spomenuto nedvojbeno upućuje na to da ovogodišnja nagrada odlazi na točnu adresu. I da Ankica Jurić Tilić zaista voli i razumije filmsku produkciju’, tim je riječima prof. Vedran Mihletić, član Povjerenstva Hrvatske udruge producenata nagradu uručio Ankici Jurić Tilić.

“Ovo mi je jedan od najljepših trenuaka u karijeri, i to ne samo zbog toga što sam nagradu dobila od svojih kolega, nego zbog toga što ona nosi ime Alberta Kapovića. Albert je bio pionir i vizionar kojem je zajednički interes bio prije svoga. Sve koje je poznavao  učinio je ne samo većim profesionalcima nego i boljim ljudima’, uz te je riječi nagradu preuzela Ankica Jurić Tilić.
‘Za ovogodišnje festivalsko izdanje i to u svim programima, uspjeli smo osigurati i dosta filmova kojima je Zagreb jedna od prvih stanica na njihovom putu i koji su imali svoje svjetske premijere prije nešto više od mjesec dana. Jedan od takvih filmova je i ovaj, s kojim večeras otvaramo naš festival. Riječ je o talijansko-slovenskom filmu znakovitog imena ‘Zoran, moj nećak idiot’ koji je na festivalu u Veneciji nagrađen s čak četiri nagrade’, najavio je Boris T. Matić. Redatelj spomenutog filma, Mateo Oleotto potom je pozdravio publiku i napomenuo da mu je iznimna čast što njegov film otvara festival te dodao da se veseli druženju s publikom nakon projekcije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X