Zoran Štajdohar Zoff (Grč): Naša obrada poeme ‘Jama’ niti onda u socijalizmu, a niti sada nije ostavljala publiku ravnodušnom

Riječka grupa Grč će u ponedjeljak 7. studenog u zagrebačkoj Močvari predstaviti novi album ‘Nek’ padaju glave’. Grupa je to koja od osamdesetih godina prošlog stoljeća nije prestajala kasapiti teleće glave na pozornici, izjednačavati zvuk motorne pile s distorziranom gitarskom bukom, grupa koja nije prestala šokirati, a opet, uvijek biti postrance kad je u pitanju medijski fokus.

Grč
Grč

Zoran Štajdohar Zoff, najistureniji član Grča, još jednom je ukratko pred zagrebački koncert pojasnio (vječitu) misiju ovog unikatnog benda čija inspiracija krvlju i mesom ne jenjava, kao i odluku da se najnovije diskografsko poglavlje ispisuje izvan granica Hrvatske.

Za koju diskografsku kuću je objavljen novi album i zašto?

Zoran Štajdohar Zoff: Novi album objavljen je za diskografsku kuću Miner Records iz Srbije jer su oni ponudili najbolje uvjete za izdavanje albuma i promociju benda, za razliku od hrvatskih izdavača.

Prošlo je prilično vremena od objavljivanja vašeg singla (2014.) „Stršljen“ ( i na B strani „Srp i čekić“), činilo se već tada da album samo što nije, zašto su se stvari prolongirale?

Zoran Štajdohar Zoff: Sve se to prolongiralo radi čestih izmjena bas gitarista.

Album nosi ‘prigodni’ naziv „Nek’ padaju glave“, je li to vrijeme iza ili tek ispred nas?

Zoran Štajdohar Zoff: Mislili smo da je to vrijeme prošlo, međutim sudeći prema današnjem vremenu i događajima kojima svi mi svjedočimo, očito je da nas, u najboljem slučaju, isto čeka i u budućnosti.

Kako općenito gledate na situaciju u kojoj se kao društvo trenutno nalazimo? Tranzicija je prošla, sad smo smješteni u EU… Što se može iščitati iz toga?

Zoran Štajdohar Zoff: Iz toga se može iščitati da naša domovina, tj. vlast uza sva dobra koja posjeduje nije sposobna sama sebe uzdržavati i opet gospodariti mora netko drugi.

Ima li u današnje vrijeme više ili manje kiča od onog kad je Grč startao?

Zoran Štajdohar Zoff: Naravno da ima više, zbog dostupnosti informacija svake vrste.

Od početka karijere Grč nikada nije imao vremena za prenesena značenja u svojim tekstovima, već se išlo s porukom direktno u lice. Tako je i s aktualnim singlom „Ministar“. Nema puno teksta između „Dobrodošli gospodine“ i „u odlasku, crkni gade!“ je li to u najkraćim mogućim crtama i vaše viđenje današnjeg političkog života?

Zoran Štajdohar Zoff: Da, to je naše viđenje hrvatskog političkog života koji se srozava iz dana u dan, a svijetle točke nema niti na vidiku.

Ne libite se ‘strašiti’ i simbolima iz prošlosti. Što za vas konkretno znači „Srp i čekić“?

Zoran Štajdohar Zoff: Srp i čekić simboliziraju socijalistički sustav u kojem je običan čovjek imao kakvu-takvu ekonomsku sigurnost, dok je u demokratskom izrabljivan, prevaren i napušten. “…srpom nas vukli čekićem tukli, nešto su dali nisu samo krali”.

Osjećate li nostalgiju prema tim nekim vremenima?

Zoran Štajdohar Zoff: Da. Za osamdesetima godinama koje su bile plodnije i sigurnije od današnjeg vremena.

Jedan od najlegendarnijih poteza grupe Grč je i adaptacije „Jame“ Ivana Gorana Kovačića, u neku ruku kao da ste tada najavili budućnost prisjećanjem na mračnu prošlost tom poemom. Kako je ta pjesma bila doživljavana na koncertima u vrijeme socijalizma, a kako danas?

Zoran Štajdohar Zoff: Ona je nezaobilazni dio našeg koncertnog repertoara i žao nam je što smo njome prizvali mračnu prošlost. Naša obrada poeme “Jama” niti onda u socijalizmu, a niti sada nije ostavljala publiku ravnodušnom.

Otkud ta vječna inspiracija spram krvi i mesa?

Zoran Štajdohar Zoff: Krv i meso su nezaobilazan dio našeg tekstualnog repertoara i scenskog nastupa, simbolizirajući ljudsku patnju.

Grč je uvijek bio bend protiv stege i protiv društvenih pravila, stekao je odavno kultni status, no nikad nije dobio neko šire priznanje na sceni poput nekih drugih riječkih punk rock bendova. Što mislite da je razlog tome?

Zoran Štajdohar Zoff: Razlog tome je naša nekomercijalnost i tekstualno – glazbeno – scenski nastup koji je uperen prema vladajućoj strukturi, te “trn u oku” dežurnim dušobrižnicima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X