Zvučni udar uz One Piece Puzzle, Dik O’braz i Multietničku atrakciju

U četvrtak je u Vintage Industrial Baru predstavljena knjiga ‘Ajme & Majko’ – zbirka novinarskih tekstova, fotografija i ilustracija kojom je ukoričena povijest pulskog Art & Music festivala, a istim povodom su zagrmejla tri odlična benda, sve odreda pobjednici Art & Musica, tj. Multietnička atrakcija iz Beograda, riječki One Piece Puzzle i samoborski Dik O’braz.

One Piece Puzzle u Vintage Industrial Baru (Foto: Nino Šolić)

Multietnička atrakcija bila je najveće iznenađenje koncertnog dijela programa i ujedno odlično upoznavanje ove grupe, tj. dvojca kojeg čine Osman Ahmed na bubnjevima i Nemanja Kojić Coyote na basu. Multietnička atrakcija je u protekle dvije godine dvaput gostovala u Zagrebu, ali u prilikama za koje je Osman otvoreno nakon koncerta kazao kako u publici nije bilo nikoga, stoga se jučerašnji koncert može smatrati prvim pravim koncertom pred zagrebačkom publikom.

A koncert je bio žovijalna dekonstrukcija rock benda u kojoj osebujni i maštoviti Osman vodi glavnu riječ – iako je za bubnjevima, jači je frontmen od vojske njih koji se samo drže samo mikrofona. Uvijek spreman na provokaciju, potpuno oslobođen robovanju formama i nadasve zabavan. U neku ruku kao da je veseli (i jadnako tako lucidni) brat blizanac Damira Avdića. Koncert Multietničke atrakcije je predstava, a predstava Multietničke atrakcije je koncert. Nakon petnaestak minuta nastupa (koji kao da to nije bio), Ahmed je uključio publiku i od nje učinio aktivno tijelo koje je komuniciralo s njim i Kojićem na pozornici. Kao da drugačije nije moglo ni biti, jer lucidni rakurs kritike sadašnjosti i posebice duha sadašnjosti koju ova grupa ima u svom izričaju čini se neprikosnovenom.

Multietnička atrakcija u Vintage Industrial Baru (Foto: Nino Šolić)

Koliko tu ima nekih paralela s već spomenutim Avdićem, toliko korespondira i s mentalnom provokacijom a la Rambo Amadeus i bubanj & bas konceptom Discipline kičme, iako je riječ o originalnom bendu koji ne ulazi (barem ne svjesno) u polje djelovanja spomenutih. Može se reći da su to više smjernice za budućnost za publiku koja reagira na takav pristup i te glazbenike.

Drugi po redu su na pozornicu izašli samoborski Dik O’braz, ponovno oformljeni hard core trojac koji je 1994. pobijedio na drugom Art & Musicu po glasovima žirija. Samoborski Motorheadi – kako ih još nazivaju, grunuli su svojom nepatvorenom žestinom, ne odstupajući ni milimetra od onog zvuka i stava koji su imali na svom davom izdanju „Žeđ“ kojeg je svojevremeno objavio Zdenko Franjić. Čvrsto, glasno i s mudima, bez obzira je li bila riječ o starim pjesmama ili novima muđu kojima se najviše isticala „Živ sam“.

Dik O’braz u Vintage Industrial Baru (Foto: Nino Šolić)

Riječki One Piece Puzzle u metropolu ne dolaze često u goste, što je prava šteta. Snagu svoje izražajnosti nisu nimalo izgubili. Već se Čini kako da godine ništa ne mogu njihovoj glazbi kao ni vokalu Ratke Rural koja je i na pozornici Vintagea svojim pjevanjem posezala u dubine samog pakla, a sve je rezultiralo s tri poziva na bis od strane publike. Nizale su se pjesme s već legendarnog debija „13 zlatnih hitova“, a bend je dao nadu da ipak radi na novom materijalu i to u svom poznatom provokativno-seksualnom stilu. Premijerno je tako izvedena pjesma „S guza u guzicu“ koja je te večeri bila posvećena Željki Markić, zagovarateljici promjene ustava i naravno kad je Ratka to izrekla uslijedio je aplauz i odobravanje publike.

Jedina nepoznanica večeri ostaje ne baš preveliki odaziv publike u Vintage Industrial Bar, obzirom na kvalitetu bendova i sam povod predstavljanja knjige koja se još uvijek ne može naći u knjižarama i o kojoj su prije koncerta govorili organizator Festivala Branimir Slijepčević Brada, urednik izdanja Ante Perković i novinari i kritičari Aleksandar Dragaš i Dubravko Jagatić. No kad rock u Hrvata nije bio u problemima? Kao što je i Art & Music dokaz vječitom othrvavanju istima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X