Zvuk dvadesetih: Alfie Templeman – dječak sa sela

Stari Steve Winwood možda je dobio pravog nasljednika, to još treba provjeriti u nastavku.

Alfie Templeman ‘Orange Juice’

No, gotovo sve što je prije osamnaestog rođendana pokazao bedroom pop kantautor, samouki multiinstrumentalist i producent Alfie Templeman, rođen 26. siječnja 2003. godine jako je zamirisalo po birminghamskom wunderkindu iz 1960-ih koji se proslavio kao frontmen i glavni autor Spencer Davis Group na rhythm’n’blues klasicima „Gimme Some Lovin’“ i „I’m a Man“.

Dok je mali genijalac Steve od osme godine svirao u dixie jazz bendu s ocem i starijim bratom, Alfie je u toj dobi prisvojio očevu gitaru inspiriran starijom sestrom koja je doma vježbala klavir i trubu. U desetoj je napravio prve kućne snimke sa školskim frendovima, ali ipak se najviše snalazio sam pošto je njegovo rodno selo Carlton u engleskom okrugu Berdforshire poprilično udaljeno od važnih glazbenih zbivanja.

U prošlim vremenima to bi značilo da svi putevi vode u London, međutim cijela online shema bedroom popa je postavljena tako da se Alfie, nakon što je do četrnaeste proučio snimanje i produkciju zvuka, ravno iz seoske idile mogao ubaciti na Spotify i Bandcamp s demo tejpovima „Wonderland Dreamin“i „Dazed Days“. Kad je postavio treći demo „5th Avenue Revisited“ javio mu se Will Street iz Chess Club Recordsa, utjecajnog londonskog indie labela zaslužnog za proboje Mumford & Sons i Wolf Alice.

U ljeto 2018. Chess Club je objavio prvi singl 15-godišnjeg Alfija Templemana „Orange Juice“ kao zagrijavanje za 10-inčni EP „Like an Animal“. Muziku je nastavio raditi potpuno sam, a spotove sa svojom ekipom iz seoske škole u Carltonu. Drugu ekipu dotad nije ni vidio.

Sve se oko njega naglo promijenilo u proljeće 2019. kad se u najavi drugog EP-ja „Sunday Morning Cereal“ na radiju BBC zavrtio briljantni indie soul singl „Stop Thinking (About Me)“. Pohvale su počele stizati sa svih strana, a Chess Club je odigrao nekoliko dalekosežnih poteza. Za londonsku koncertnu premijeru gurnuo je Templemana u Brixton Academy kao support indie rock prvoligašima Sundara Karma, što je bio pun pogodak i adekvatna priprema za iskorak na ljetne festivalske pozornice u Readingu, Leedsu i Hamburgu. Do kraja 2019. Alfie je posložio treći EP „Don’t Go Wasting Time“ i prikupio dovoljno koncertnog materijala za prvu samostalnu UK turneju okončanu rasprodanim gigom u novom londonskom klubu Colours.

Alfie Templeman ‘Don’t Go Wasting Time’

Malo stariji liverpulski dečki Circa Waves povukli su ga u zanimljivu indie rock kolaboraciju „Lemonade“, ali na Templemana je izgleda jače djelovalo to što je okusio londonski night life. Udarne pjesme s lanjskog četvrtog EP-ja „Happiness in a Liquid Form“ pozivale su na ples, dok su aktualni zimski singlovi „Forever Isn’t Long Enough“ i „Shady“ pokazali kako je još dublje zaronio u disco ritmove. U novu godinu ušao je s nominacijom za prestižnu nagradu BBC Sound of 2021, a završna provjera njegovog potencijala doći će na red s debitantskim albumom koji će Chess Club Records plasirati kroz Sony distribuciju.

Sretan rođendan Alfie!

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X